Πώς τα σκουπίδια που βρίσκω στην πρωινή μου βόλτα θα μπορούσαν να είναι γλυπτό; Πώς τα αρχαία της περιοχής θα μπορούσαν να γίνουν κέντημα; Πώς τα μπάζα τρισδιάστατο σχέδιο; Πώς ένα παλιό γραμματόσημο, ένα συλλογικό έργο; Πώς θα μπορούσα να αντιληφθώ τα γνώριμα πράγματα γύρω μου διαφορετικά και να τα εκτιμήσω μέσα από την τέχνη;

“Ένα σπίτι για να γεννηθείς,
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις,
ένας στίχος για να κρυφτείς,
ένας κόσμος για να πεθάνεις.”
Τάσος Λειβαδίτης

Ο τίτλος της έκθεσης, αντλώντας από τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να δει τον τόπο του με νέα μάτια, μέσα από την έμπνευση και τη δημιουργία του Άλλου. Συγκεντρώνοντας έργα 18 Ελλήνων και διεθνών εικαστικών που φιλοξενήθηκαν για διάστημα πέντε ετών στο artAmari Residency, η έκθεση εστιάζει στο πώς οι συμμετέχοντες είδαν ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Κρήτης. Σχέδια, φωτογραφίες, κολλάζ, κέντημα, εγκαταστάσεις και περφόρμανς ήταν το αποτέλεσμα της διάδρασης των καλλιτεχνών με το τοπικό στοιχείο, την παράδοση, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη φύση του Αμαρίου.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στη 1μμ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες Gonzalo Paramo, Ruth Weigand, Παναγιώτη Βούλγαρη και Στέλλα Δρυγιαννάκη. Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα η έκθεση ολοκληρώνεται με την ξενάγηση της ιστορικού τέχνης Βασιλικής Βαγενού.

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ruth Weigand (Γερμανία), Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη, G.Acebo/M.Mangani (Αργεντινή), Παναγιώτης Βούλγαρης, Αγγελική Δουβέρη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Λία Πέτρου, Hadas Tapouchi (Πολωνία/Ισραήλ), Ivana Ivkovic (Σερβία), Paz de la Calzada (Ισπανία/Η.Π.Α.), El Ka (Γαλλία/Βέλγιο), Lorenzo Bruschini (Ιταλία), Ana Lucia Mariz (Βραζιλία), Jennie Booth (Η.Π.Α.), Gonzalo Paramo (Ισπανία), Blanka Amezkua (Μεξικό)

Επιμέλεια: Αγγελική Δουβέρη

***

Κεντρικό Έργο: Hadas Tapouchi