Mε στόχο πάντα τη δημιουργία ευκαιριών διεθνούς καλλιτεχνικής ανταλλαγής και την οργάνωση συναυλιών και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021 παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο φρέσκιες και δυναμικές φωνές της νέας γενιάς μουσικών.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro θα σηματοδοτήσει την έναρξη του φετινού φεστιβάλ με μία εξαιρετική και ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση έργων Purcell, Mendelssohn και Beethoven, την Τρίτη, 27.07.2021, 20:30, στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.

Λίγα λόγια για το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από τους βιολονίστες Alina Ibragimova (Ρωσία) και Pablo Hernán Benedí (Ισπανία), τη Σουηδέζα βιολίστα Emilie Hörnlund και τη βιολοντσελίστρια Claire Thirion από τη Γαλλία. Το διεθνές αυτό σύνολο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Gramophone ως «πρωτοποριακό στην αυθεντική ερμηνεία της Όψιμης Κλασικής μουσικής δωματίου», εκτελεί μουσική των Κλασικών και Πρώιμων Ρομαντικών Περιόδων σε εντέρινες χορδές και με ιστορικά δοξάρια. Ο μοναδικός ήχος του κουαρτέτου – που περιγράφεται στο The Observer ως «ένα σοκ του καλύτερου είδους για τα αυτιά»– έχει παινευθεί ιδιαίτερα από το κοινό και τους κριτικούς σε όλη την Ευρώπη.

Η ολοένα και αυξανόμενη δισκογραφία τους περιλαμβάνει ηχογραφήσεις συνθέσεων των Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn και Haydn. Πρόσφατες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν τον «Θάνατο και την Κόρη» και το Κουαρτέτο Εγχόρδων D.173 του Schubert, καθώς και το κουαρτέτο Op.76 του Haydn. Επερχόμενες κυκλοφορίες θα περιλαμβάνουν τα κουαρτέτα Op.18 του Beethoven και το «Πρωσικό» του Mozart.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του Förderpreis Deutschland funk / Musikfest Bremen το 2013 και διακρίθηκε με το πιο διάσημο βραβείο για CD της Γερμανίας, το Preis der Deutschen Schallplattenkritik, το 2015 για την ηχογράφηση του Κουαρτέτου του Μότσαρτ K. 421 σε Ρε ελάσσονα και του Δεύτερου Κουαρτέτου του Mendelssohn Op.13 σε Λα ελάσσονα. Μεταξύ των μουσικών συνεργατών του συνόλου, συγκαταλέγονται διάσημοι καλλιτέχνες όπως: οι Kristian Bezuidenhout, Trevor Pinnock, Jonathan Cohen, Cedric Tiberghien, Nicolas Baldeyrou, Chen Halevi, Malcolm Bilson, Christian Poltera και Christophe Coin.

Πρόσφατες εμφανίσεις περιελάμβαναν τις ενθουσιώδεις συναυλίες τους στο Konzerthaus της Βιέννης και στη Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, την πρώτη τους περιοδεία στις Η.Π.Α. και μια δεύτερη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Άλλα αξιοσημείωτα στιγμιότυπα του συνόλου εντοπίζονται στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο Concertgebouw Άμστερνταμ, στο Wigmore Hall του Λονδίνου, στο Auditorio Nacional de Música της Μαδρίτης, στο Μουσικό Φεστιβάλ Grafenegg, στο Sage Gateshead, στο Auditorium du Louvre του Παρισιού, στο Gulbenkian Foundation στη Λισαβόνα, στο Φεστιβάλ West Cork και στο Snape Maltings του Aldeburgh ως σύνολο inresidence.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020/21, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro δίνει συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων: στο Wigmore Hall, το King’s Place και σε μια κατοικία στο Turner Sims, και εμφανίζεται σε πολλούς άλλους χώρους και φεστιβάλ, όπως Boulez Saal και Konzerthaus Βερολίνου, Beethovenfest Βόννη, Ελσίνκι, Ιαπωνία, Κίνα και Βόρεια Αμερική. Από το 2009, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro είναι σύνολο inresidence στο Port-Royal-des-Champs.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro είναι ευγνώμων στο Jumpstart Jr Foundation για την ευγενική παραχώρηση του βιολιού του Andrea Amati από το 1570.

Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro
Alina Ibragimova, βιολί
Pablo Hernán Benedí, βιολί
Emilie Hörnlund, βιόλα
Claire Thirion, βιολοντσέλο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Henry Purcell (1659 – 1695), Φαντασία VII σε Ντο ελάσσονα, Z.738 για 4 βιόλες, 1680
Φαντασία XI σε Σολ μείζονα, Z.742 για 4 βιόλες, 1680
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 –1847), Κουαρτέτο εγχόρδων No.1, Op.12, 1829
I. Adagio non troppo – Allegro non tardante
II. Canzonetta. Allegretto
III. Andante espressivo
IV. Molto allegro e vivace
Ludwig van Beethoven (1770 –1827), Κουαρτέτο εγχόρδων No. 13 σε Σι-ύφεση μείζονα, Op.130, 1825
I. Adagio ma non troppo – Allegro
II. Presto
III. Andante con moto, ma non troppo
IV. Alla danza tedesca. Allegro assai
V. Cavatina. Adagio molto espressivo
VI. Finale. Allegro

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το Φεστιβάλ στηρίζεται, επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ανυπομονούμε να σας δούμε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της μουσικής!