Στο πλαίσιο του προσεχούς 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 11 Νοεμβρίου 2018, η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ, καλεί τους ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τα κινηματογραφικά σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Film Market, Crossroads και Works in Progress. Επίσης, η Αγορά προσκαλεί τους νέους επαγγελματίες του σινεμά να συμμετάσχουν στη δράση Thessaloniki-Locarno Industry Academy International που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ΦΚΘ με το Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Οι χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν κινηματογραφικά σχέδια και ταινίες είναι οι εξής: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία και Τυνησία.

Η Αγορά υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Creative Europe.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες και οι προθεσμίες των καταθέσεων:

ΑΓΟΡΑ FILM MARKET

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το Film Market προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα του 59ου ΦΚΘ, αλλά και ταινίες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώνεται η Αγορά και δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ταινιών να βρουν το δρόμο τους προς άλλα φεστιβάλ και εταιρίες διανομής. Επίσης, παρουσιάζεται και μια επιλογή από ελληνικές ταινίες παραγωγής των δύο τελευταίων ετών. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου με τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς, για νέες και μελλοντικές συνεργασίες.

14ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Στόχος του τμήματος Crossroads της Αγοράς είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητάς τους, οι ταινίες αυτές πρέπει να είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των γεωγραφικών περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις περιοχές. Οι παραγωγοί των επιλεγμένων κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Στις προηγούμενες εκδόσεις του, το Crossroads συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Φραντζής, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Deniz Gamze Erguven, Annemarie Jacir, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Amos Gitai και Florin Serban, μεταξύ άλλων.

Τα βραβεία του Crossroads περιλαμβάνουν:

1) το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας Two Thirty Five Inc. (post-production εικόνα & ήχο) που συνοδεύεται από μια διαπίστευση για το Producers’ Network του προσεχούς Φεστιβάλ Καννών για τον παραγωγό

2) το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης σεναρίου από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animée) με έπαθλο 10.000 ευρώ

3) το βραβείο μουσικής και ήχου της εταιρίας MuSou

4) το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα πρότζεκτ για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωσή του

5) το MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο

6) η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ανάπτυξη σεναρίου και στρατηγική σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της και

7) το Cinemed (Montpelier Mediterranean Film Festival) επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για την διοργάνωσή του.

Το Crossroads υποστηρίζεται από τους: Two Thirty Five, CNC, Producers’ Network, MuSou, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films, ACE Producers, Cinemed, Heretic Asterisk, EAVE, MIDPOINT.

ΑΓΟΡΑ WORKS IN PROGRESS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς, δηλαδή τους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 59η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους.

Για τρίτη χρονιά, σε ταινία του τμήματος Works in Progress της Αγοράς, θα απονεμηθεί το Eurimages Lab Project Award, το οποίο χρηματοδοτεί παραγωγές που διακρίνονται για την πρωτοποριακή τους ματιά μέχρι το ποσό των 50.000€ για την αποπεράτωσή τους (post-production). Επίσης, η Αγορά για όγδοη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με την εταιρία Graal, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής με υπηρεσίες post-production σε μια ταινία του Works in Progress.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται και οι εξής: Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ρότερνταμ, SXSW 2016), Αγκάθι του Γαβριήλ Τζάφκα (CPH: PIX, Θεσσαλονίκη 2017), Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή (Τορίνο, Θεσσαλονίκη 2015), Μικρή άρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου (Γκέτενμποργκ 2016), Μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη (Διαγωνιστικό τμήμα – Βερολίνο 2014), Για πάντα της Μαργαρίτας Μαντά (Κάιρο – Αργυρή Πυραμίδα / Βραβείο Σκηνοθεσίας 2015), Next to Her του Άσαφ Κόρμαν (Quinzaine des Realisateurs – Κάννες 2014, Αργυρός Αλέξανδρος – ΦΚΘ 2014), Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα (Forum – Βερολίνο 2014), My Dog Killer της Mira Fornay (Tiger Award – Ρότερνταμ 2014), September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2013),  Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου (Σαν Σεμπαστιάν 2013), Όταν σε είδα της Ανμαρί Τζασίρ (Τορόντο 2012), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτωρα Λυγίζου (Διαγωνιστικό τμήμα – Κάρλοβι Βάρι 2012), Wasted Youth του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Διαγωνιστικό τμήμα – Ρότερνταμ 2011), Άδικος κόσμος του Φίλιππου Τσίτου (Βραβείο Α’ αντρικού ρόλου – Σαν Σεμπάστιαν 2011), Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Panorama – Βερολίνο 2011) και Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (Φόρουμ – Βερολίνο 2011).

Το βραβείο Lab Project του τμήματος Works in Progress χορηγείται από το Eurimages.

Το βραβείο Agora Works in Progress χορηγείται από την εταιρία Graal. S.A.

THESSALONIKI – LOCARNO INDUSTRY ACADEMY INTERNATIONAL

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ: 2–31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο παρουσιάζουν για τρίτη χρονιά το Thessaloniki-Locarno Industry Academy International, φέρνοντας τη συγκεκριμένη δράση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το Locarno Industry Academy International, που ήδη πραγματοποιείται με επιτυχία στην Ελβετία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Νέα Υόρκη, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών. Απευθύνεται επίσης σε επαγγελματίες των new media που επιθυμούν να διευρύνουν την εμπειρία και το επαγγελματικό δίκτυό τους στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών.

Στο Thessaloniki-Locarno Industry Academy International μπορούν να συμμετάσχουν κατά προτεραιότητα νέοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και όλες τις χώρες της Μεσογείου, και δευτερευόντως από όλο τον κόσμο. Οι νέοι εκπρόσωποι πωλήσεων (sales agents), διανομείς και ειδικοί των new media που θα παρακολουθήσουν τη δράση στη Θεσσαλονίκη θα λάβουν μέρος σε ένα ξεχωριστό εργαστήρι όπου θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να συναναστραφούν με σημαντικούς παράγοντες του διεθνούς κινηματογραφικήού χώρου μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων case study και ομαδικής εργασίας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τη Faliro House Productions.