Το Ίδρυμα Μάργαρη και η ομάδα Les Yper Yper παρουσιάζουν στα πλαίσια των Πανακαρνανίων του Δήμου Αμφιλοχίας την έκθεση με θέμα «Ενάντια στη Λήθη», η οποία θα διαρκέσει από τις 13 έως και τις 30 Ιουλίου 2013.

 

Η έκθεση, αποτελείται από μικρής κλίμακας πρωτότυπα έργα τέχνης που, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης. ταχυδρομήθηκαν απ’ όλο τον κόσμο.

 

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και designers, όπως ο Βρετανός Simon Warren, oι Αμερικανοί Winston Smith (Σαν Φρανσίσκο), The Sticker Dude (Νέα Υόρκη), Allan Bealy (Νέα Υόρκη), Ben Hersch (Σαν Φρανσίσκο), P22 Type Foundry (Νέα Υόρκη), οΙάπωνας Ryosuke Cohen, ο Κολομβιανός Tulio Restrepo, ο Βραζιλιάνος Khalif Charif, και το Sutdio Atolòn de Mororoa από την Ουρουγουάη. Επίσης, οι Έλληνες Γεωργία Καλαφάτη (Sugahspank), James Inox, Μαριάννα Ιγνατάκη, Βαρβάρα Παναγιωτίδου, Kalos & Klio, Μαρία Ξινοπούλου, Νάνα Σαχίνη και άλλοι.

 

Το κίνημα της mail art ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, ως εξέλιξη του fluxus και στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος της εποχής, με στόχο να παρακάμψει την κλασική, θεσμική διαδικασία πρόσληψης, παρουσίασης και προβολής του έργου τέχνης. Για τη δημιουργία των έργων mail art χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές, από τη ζωγραφική και το κολάζ ως τη μουσική και την ποίηση – οτιδήποτε μπορεί να ταχυδρομηθεί χρησιμοποιείται ως μέσο για τη δημιουργία του έργου.

 

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης στην Αμφιλοχία, θα λειτουργήσουν εργαστήρια δημιουργίας έργων mail art που θα επιμεληθούν καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση και απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών. Τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο και θα διεξαχθούν την Δευτέρα 15/7, Τρίτη 16/7 και Τετάρτη17/7, στον χώρο της Πινακοθήκης, στις 19.30-22.30.

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στα πλαίσια του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τυπογραφίας στην Κύπρο. Μετά την Αμφιλοχία θα παρουσιαστεί στο χώρο των Les Yper Yper στη Θεσσαλονίκη.