Θέμα της ημερίδας είναι τα αρχέτυπα, τα έντυπα βιβλία που φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας από την αυγή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα, ως διαρκώς ανερχόμενο αντικείμενο της διεθνούς αλλά και ελληνικής έρευνας, με αφορμή χαρακτηριστικά τεκμήρια που θησαυρίζονται στις αθηναϊκές βιβλιοθήκες.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας, να αναδείξει βιβλία με ιδιαίτερη τυπογραφική αλλά και αισθητική αξία και να φωτίσει το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πορεία έξι αιώνων. Παράλληλα, θα αναδείξει ερευνητικά προγράμματα που καταγράφουν και μελετούν τα αρχέτυπα και θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες του χώρου που ειδικεύονται στη διαχείριση αλλά και την προβολή του σπάνιου αυτού υλικού. Σε συνεργασία με το Consortium of European Research Libraries, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα 15cBookTrade του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υλοποίησή του στην Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας θα πλαισιώσει έκθεση αρχέτυπων βιβλίων από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Θα παρουσιαστούν έργα ξεχωριστής ιστορικής και αισθητικής αξίας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη βασική θεματολογία των συλλογών του Ιδρύματος αλλά αποτελούν και ιδιαίτερα δείγματα της πρώιμης τυπογραφίας.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.


Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής εγγραφής: goo.gl/forms/jQWp5r0g4LRl6PpA2