«Ένα» είναι ο τίτλος του πρώτου θεατρικού έργου της Ειρήνης Λουκάτου που παρουσιάζεται στο Θέατρο Ροές από 4 Νοεμβρίου. Μια ελεγεία για τον έρωτα, τη θυσία και την απώλεια που σκηνοθετεί ο Σπύρος Μιχαλόπουλος με πρωταγωνιστές τους Λήδα Ματσάγγου και Θύμιο Κούκιο.

 

…Ήρωας δεν είναι αυτός που πηγαίνει στον πόλεμο χωρίς να φοβάται, αλλά εκείνος που ενώ φοβάται ξεχύνεται μπροστά…

 

Με φόντο τους ήχους του βιολιού και του πιάνου εξυφαίνεται η σχέση ενός ζευγαριού μουσικών. Ο θεατής παρακολουθεί το ζευγάρι μια καθημερινή απόγευμα στο σπίτι του. Παρόν και παρελθόν ξεδιπλώνονται σταδιακά μέσα από αποκαλυπτικούς διαλόγους αλλά κυρίως μέσα από όσα δε λέγονται αλλά υπονοούνται…

 

Ισορροπώντας ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το έργο μιλάει για την ευτυχία και τη δυστυχία, την απώλεια και το φόβο και μια σειρά από δυνατά ορμητικά συναισθήματα που κινούνται στα όρια και πέρα απ’ αυτά.

 

«Ένα»….δράμα πίσω από τους τέσσερις διάφανους τοίχους ενός σπιτιού, που αγγίζει τις βαθύτερες έννοιες της ανθρώπινης ψυχής και μας κάνει όλους να σκεφτούμε: «Εγώ τι θα έκανα στη θέση τους;».

 

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο της Ειρήνης Λουκάτου είναι ένα μονόπρακτο με δύο πρόσωπα: Αυτή είναι μια γυναίκα γύρω στα 40, γνωστή σολίστ πιάνου, που ζει σ’ αυτό το σπίτι 20 χρόνια. Αυτός, ο σύζυγός της, βιρτουόζος βιολονίστας. Η γυναίκα έχει εγκαταλείψει το πιάνο δέκα χρόνια και εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής σε μουσικό σχολείο.

 

Ζευγάρι στη ζωή και ντουέτο μουσικής δωματίου στο παρελθόν, οι δύο πρωταγωνιστές μοιράζονται την αγάπη που τους ενώνει αλλά και το πάθος τους για τη μουσική.

 

«….Μόνο μαζί σου έπαιζα τόσο καλά. Έπαιζα χωρίς να σκέφτομαι.. Όλο μου το σώμα, ένα μεγάλο μουσικό όργανο. Είχα ξεκλειδώσει……Όταν σταμάτησα να παίζω, το φως χάθηκε. Έσβησε. Για πάντα. Δεν ένιωθα πια. Τίποτα. Έβλεπα τους υπόλοιπους ανθρώπους να ζούνε, να παλεύουν, να ονειρεύονται, να μισούν, ν’ αγαπάνε και ένιωθα παράταιρη. Μια λάθος νότα στο σολφέζ του κόσμου.»

 

Η ιστορία αρχίζει ένα απόγευμα που η γυναίκα γυρίζει σπίτι απ’ τη δουλειά της. Ξεκινά μια συζήτηση – εξομολόγηση μεταξύ τους, ώσπου μια ανατροπή ταράσσει τις ισορροπίες του φαινομενικά ταιριαστού αγαπημένου ζευγαριού.

 

«… κάτι μέσα μου ουρλιάζει, βρυχάται, «Θέλω να ζήσω. Άσε με να βγω από αυτό το σπίτι!»

 

 

Σημείωμα συγγραφέα

Ένα σπίτι, δύο άνθρωποι, μια κοινή ζωή. Μια γυναίκα που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Ένας άντρας που γίνεται η δεύτερη σκέψη της. Οι τύψεις που τρώνε τα σωθικά της. Η θυσία και η μοναξιά. Μια στιγμή απόλυτης θλίψης. Λόγια που ασφυκτιούν στο νου και ψάχνουν διαφυγή. Ήρωες που κινούνται με απόλυτη πειθαρχία και γνώση της μοίρας τους. Ο χρόνος αμείλικτος και αδυσώπητος κριτής. Και ένας έρωτας νικητής, πάνω απ’ όλα.

Ειρήνη Λουκάτου

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η λέξη απώλεια είναι η πρώτη που μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα το έργο. Μια γυναίκα και ένας άντρας σε ένα εγκλωβισμένο παρελθόν. Μια ψεύτικη καθημερινότητα. Λόγια που εξυπηρετούν λάθος σκοπούς. Και όλα αυτά μπλεγμένα σε μια καθαρή θεατρική γλώσσα.

Αυτό που συγκινεί δεν είναι το προφανές αλλά αυτό που εννοείται. Αυτό που δεν λέγεται αλλά υπάρχει παντού.

Η απώλεια γίνεται βρόγχος στον λαιμό της γυναίκας. Γίνεται κινητήριος δύναμη για τη λύτρωσή της..

Ένα γεγονός, μια στιγμή, ένα μικρό κομμάτι χρόνου που καθορίζει πορείες και ζωές.

Το έργο κινείται σε λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Στην αλήθεια και στο γυμνό ψέμα.

Είναι ένα έργο που παίζεται στα όρια, χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες αλλά με συγκεκριμένα βήματα. Ένα έργο που ξαφνιάζει με την απλότητα και τη δύναμή του.

Σπύρος Μιχαλόπουλος

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ειρήνη Λουκάτου

Η Ειρήνη Λουκάτου γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε από το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιουνίου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων. Έπειτα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας με κατεύθυνση στη συγγραφή σεναρίων για κινηματογράφο και θέατρο. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους, καθώς και διηγήματα και ποιήματα. Αυτό είναι το πρώτο της θεατρικό έργο.

 

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Σπύρος Μιχαλόπουλος

Πρέβεζα… Αθήνα… Κυψέλη, Φωκίωνος Νέγρη… Πολωνία, Λοτζ… Βαρσοβία… Αθήνα… Αλεξανδρούπολη… Αθήνα… Γιάννενα… Χανιά… Γύρισμα, γύρισμα… γύρισμα. Διαφήμιση… γύρισμα… Κάιρο… Ατλάντα… Σόφια… Αράχωβα… Ταινία… Δελφοί… γύρισμα… γύρισμα… Αθήνα… Βόρεια Ελλάδα… Θεσσαλονίκη… Πρέσπες… Κερκίνη… γύρισμα… Λευκωσία… θέατρο, θέατρο… Γύρισμα… γύρισμα… Αθήνα… Γαλαξίδι… γύρισμα… θέατρο, θέατρο, θέατρο…

 

 

Η Ταυτότητα της Παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου

Φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λήδα Ματσάγγου, Θύμιος Κούκιος