Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού διοργανώνεται το πρώτο Cosmic Festival! Μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της World Music θα κατακλύσουν το Θέατρο Βράχων για να μας μεταφέρουν σε μακρινές cosmic-ές ηπείρους στήνοντας ένα multi-ethnic πάρτι!

Για πρώτη φορά έρχεται  στην Ελλάδα στο φεστιβάλ ο διεθνούς φήμης Νιγηριανός Femi Kuti με δεκατρείς μουσικούς επί σκηνής! Μαζί με τους Positive Force, o Femi συνεχίζει επάξια την παράδοση του πατέρα-θρύλου του afrobeat Fela Kuti, βάζοντας το δικό του -soul, jazz, hip hop, funk, electronica- στίγμα.

Μία εκρηκτική μουσική πανδαισία που συνδέει την κουλτούρα της Καραϊβικής με αυτή της Τζαμάικα το 11μελές Ska Cubano θα βρίσκεται και αυτό το θέατρο βράχων. Τα μέλη της multi-ethnic μπάντας προέρχονται από την Κούβα, την Τζαμάικα, την Αγγλία, την Ιαπωνία. Η μουσική τους (ska, mambo, son, reggae) περιλαμβάνει ήχους και από την υπόλοιπη Καραϊβική, αλλά και από την αφρικανική διασπορά μέχρι την αμερικάνικη ήπειρο: cumbia, calypso, jazz, R&B, μουσική από την Αϊτή.
 
Ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας Roy Paci & Aretuska από την Σικελία, εκτός από ιδρυτικό μέλος των Radio Bemba Sound System, που συνοδεύουν τον Manu Chao στις συναυλίες του, είναι και ένας από τους μόνιμους συνεργάτες του Mike Patton (Faith No More). Με 10 μουσικούς επί σκηνής ο Roy Paci και οι Aretuska στήνουν ένα ξέφρενο γλέντι συνδυάζοντας mambo, reggae, rock-folk, ska, jazz και αφρικάνικους ρυθμούς.

Ο διεθνής μουσικός Τύπος έχει συγκλονιστεί με το ταλέντο της και οι Sunday Times βλέπουν στο πρόσωπό της τη νέα Lauryn Hill. Ο λόγος για τη Nneka, με δύο δίσκους στο ενεργητικό της, που αρχίζει τώρα να αποκτάει την παγκόσμια φήμη που της αξίζει έχοντας ήδη βρεθεί, ως support, στο πλευρό των Femi Kuti, Seeed, Sean Paul και Gnarls Barkley. Η ατίθαση ερμηνεία και ο κοινωνικοπολιτικός στίχος σε συνδυασμό με τους soul, funk και hip hop ρυθμούς δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στη σκηνή που ξεσηκώνει.