Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά, Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974, είναι ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο που ρίχνει φως σε μια από τις πιο καθοριστικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Είκοσι πέντε χρόνια έρευνας χρειάστηκε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς, για να καταλήξει στο αδημοσίευτο και σπάνιο υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του, το οποίο αφορά την επταετία που καθόρισε την ιστορική πορεία της χώρας μας και αναμένεται να συζητηθεί πολύ.

Περιέχει ντοκουμέντα (και ηχητικά με QR code), άγνωστες συνομιλίες και μαρτυρίες πρωταγωνιστών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, ενώ επικεντρώνεται στον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών. Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας:

Την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη. Τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση.

Την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια.

Το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Γιατί σίγησαν τα ελληνικά όπλα στην Κύπρο, τι ρόλο έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες για να σταματήσουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν.

Θα «ακούσετε» –για πρώτη φορά– τις φωνές του Δημήτριου Ιωαννίδη και του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γρηγόριου Μπονάνου στο Πολεμικό Συμβούλιο της 20ής Ιουλίου 1974. Ήταν στιγμές χάους, απελπισίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της ανεπάρκειας όσων διαχειρίζονταν τις τύχες του έθνους εκείνη τη στιγμή.

Από τον πρόλογο του βιβλίου

«Όλα αυτά τα χρόνια με καταλάμβανε μελαγχολία μερικές στιγμές όταν διαπίστωνα πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα θέματα ήταν τα ίδια: το Κυπριακό, τα πετρέλαια στο Αιγαίο, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, ο ανταγωνισμός Αμερικανών και Γάλλων και το παιχνίδι των εξοπλισμών. Οι συμπεριφορές επίσης: το αιώνιο ελληνικό κατεστημένο με την απαράμιλλη ευελιξία και τον οπορτουνισμό του, με τα ονόματα μόνο να αλλάζουν ενίοτε, η δημόσια “μαγκιά” σε αντιδιαστολή με την παρασκηνιακή δουλικότητα απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα. Ή, ακόμα χειρότερα, το αντίστροφο: οι συνεχείς παρασκηνιακές απειλές οι οποίες ουδέποτε υλοποιούντο και έμοιαζαν με μπλόφες ή άδεια πυροτεχνήματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ελπίζω ότι οι αναγνώστες του βιβλίου θα καταλάβουν πολύ καλύτερα τα ίδια αυτά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και το 2021, τα περισσότερα εκ των οποίων γεννήθηκαν την περίοδο 1973-74».

Αλέξης Παπαχελάς

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Κολέγιο Bard και Διεθνείς Σχέσεις και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία ως ανταποκριτής της ΑΥΓΗΣ στις ΗΠΑ το 1983 και στη συνέχεια εργάστηκε για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΒΗΜΑ και το MEGA. Από το 2007 είναι διευθυντής της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και σχολιαστής στον ΣΚΑΪ. Τον ενδιαφέρει πολύ η ιστορική έρευνα.