H έκθεση “Ένα Παραμύθι για την Άλκη”, που έχουν επιμεληθεί η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2023, είναι αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της.

Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές, η έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη «είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέη μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά κι ενήλικες. Η έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της συγγραφέα και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της.

»Από το πολυαγαπημένο Καπλάνι της βιτρίνας ή τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, που αφουγκράζονται, εξιστορούν και διατρέχουν την ελληνική μοίρα, τον αφοπλιστικό Ψεύτη παππού, ως την εξιστόρηση της αυτοβιογραφίας Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, που αποτελεί ένα πλήρες περιπατητικό και πνευματικό αφιέρωμα στην Αθήνα του πολέμου και του Εμφυλίου, ταξιδεύουμε με την Άλκη και μαγνητιζόμαστε ανεξίτηλα από τη γραφή της. Μέσα από την έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή της ίδιας, οι άνθρωποι που συνάντησε και αγάπησε, οι μνήμες της Σάμου, οι γοητευτικές αθηναϊκές της περιπλανήσεις και σημάνσεις, αλλά και οι τόποι που διέσχισε, από το Παρίσι ως τη Μόσχα και την Τασκένδη. Ένα μακρύ ποτάμι ξεδιπλώνεται εδώ, ενώνοντας στην κοίτη του με τρόπο μοναδικό το πραγματικό με τη μυθοπλασία. Την αληθινή ζωή της Άλκης Ζέη που έμοιαζε με παραμύθι και που παραμύθι έγινε».

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Άρτεμις Αλκαλάη, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Αποστόλης Ιτσκούδης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Κυριάκος Κρόκος, Βασίλης Λιαούρης, Κλειώ Μακρή, Λυδία Μαργαρώνη, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Θωμάς Μπερτόλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Μαίρη Νταγιαντά, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Ράνια Ράγκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Βιργινία Φιλιππούση, Αθηνά Χατζή, Άρτεμις Χατζηγιαννάκη

Την έκθεση θα πλαισιώσουν σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεις για σχολεία και ενήλικες. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Δάφνη Αγγελίδου, Νυχτερινό καφενείο 1 & 2, 80χ70εκ., 80χ80εκ., ακρυλικά σε καμβά, 2021