Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα το βιβλίο του Κώστα Καλφόπουλου με τίτλο \»Ένα παράξενο … καλοκαίρι\».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όλοι μιλάνε για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», το λιώσιμο των πάγων και την «τρύπα του όζοντος», για θερμές αέριες μάζες με προέλευση την Αφρική, βαρομετρικά με γυναικεία ονόματα και αέρια αγελάδων, και πώς όλα αυτά ευθύνονται για την περίεργη μεταβολή του κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια.

Εγώ τo μόνο που ξέρω είναι ότι εδικά φέτος στo Αμβούργο η ζέστη ήταν αφόρητη, το TourdeFrance είχε ξεκινήσει, κι ένα δόντι μου κουνιόταν. Όπως τότε, εκείνο το παράξενο καλοκαίρι…

Ένας φιλέλληνας Γερμανός (ο αφηγητής), ο «Έλληνας φίλος» και συνέταιρός του σε μία δουλειά χωρίς προοπτική, η σύζυγός του, μία δυναμική γυναίκα, όμορφη σαν σταρ του ασπρόμαυρου κινηματογράφου, και ένας «σύντροφος» απ\’ τα παλιά, τετράπαχος σαν «ανθρωπάκι της Michelin», συνθέτουν ένα carré bizarre σε μία νουβέλα που εκτυλίσσεται διαδοχικά σε τρεις διαφορετικές πόλεις: στο Αμβούργο, στην Αθήνα και στο Μόναχο.

Στην αποπνικτική υγρασία του καλοκαιριού, με φόντο τις τηλεοπτικές εικόνες από τον Γύρο της Γαλλίας, ο αφηγητής επιστρέφει ασυναίσθητα σ\’ ένα παράξενο καλοκαίρι από το παρελθόν, όταν η θερινή ραστώνη, η αναβλητικότητα, αλλά και μία απρόοπτη επίσκεψη θα τον οδηγήσουν σε μία υπόθεση που μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Ανάμεσα στην επιβεβαίωση και στη ματαίωση, οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, μαζί με πάθη και λάθη, που δεν αφήνουν κανέναν αλώβητο.

Μια υπόθεση που εξελίσσεται όπως ένας αγώνας ποδηλασίας: Αρχικά σαν μία φαινομενικά απλή ετάπ, για τα καταλήξει σ\’ ένα ντεμαρράζ των συγκρουόμενων συμφερόντων, των ενοχών και των συναισθημάτων. Όταν όλα τελειώσουν απρόσμενα, ο ήρωας συνειδητοποιεί πώς το μόνο που του απομένει, είναι να επιστρέψει ξανά εκεί απ\’ όπου ξεκίνησε: στην πόλη, στο ποδήλατο και στη μοναξιά του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε στη Γερμανία Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Είναι συνεργάτης των εφημερίδων Καθημερινή και Neue Zürcher Zeitung· επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

Έργα του: Στην εποχή της περιπλάνησης (2000), Tilt ! Δοκίμιο για το φλίππερ (2005), far from raf. 30 χρόνια από το «γερμανικό φθινόπωρο» (2007), Καφέ Λούκατς. Budapest Noir (200