Πρόκειται για μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώθηκε για 14η συνεχή χρονιά και παρουσιάστηκε φέτος, με μεγάλη επιτυχία, στο ψηφιακό φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων.

Οι «Επιλεγμένες & Βραβευμένες Ταινίες του TiSFF» είναι μια σειρά από εντυπωσιακές και πρωτοποριακές ταινίες μικρού μήκους απ’ όλον τον κόσμο, που έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον Γιάννη Ζαχόπουλο, εμπνευστή και δημιουργό του TiSFF.

Οι 11 ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν είναι:

-PIPO and BLIND LOVE

Σε έναν απάνθρωπο κόσμο όπου τα συναισθήματα ελέγχονται και μετριούνται ο Pipo, ένας νεαρός εργάτης, ερωτεύεται τη γυναίκα που κάθεται δίπλα στο παγκάκι. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την αποπλανήσει.

-ODOL GORRI

Η 15χρονη Eva δραπετεύει από μια υπαίθρια αυλή του κέντρου εκπαίδευσης ανηλίκων. Φτάνοντας στο λιμάνι του χωριού, κρύβεται κάτω από έναν μουσαμά ενός αλιευτικού που βρίσκεται στην αποβάθρα. Γρήγορα, βρίσκεται στα μέσα του πελάγους μαζί με το πλήρωμα.

-TOUCH ME

Σε ένα μακρινό μέλλον που το νερό και ο αέρας είναι μολυσμένα και οι άνθρωποι απαγορεύεται να αγγίζονται, ένα κορίτσι και ένα αγόρι αποφασίζουν να πάνε σε μια παραλία.

-BATHTUB by the SEA

Κάθε μέρα, ο Gunnar ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα. Πίνει τον καφέ του, ψαρεύει με τη βάρκα του, και κάθε Τετάρτη και Σάββατο κάνει μπάνιο έξω από το σπίτι. Ωστόσο, μια μέρα, μια γοργόνα ξεβράζεται κοντά στο σπίτι του και ο Gunnar πρέπει να χρησιμοποιήσει την μπανιέρα του για να τη σώσει. Όσο πλησιάζει η μέρα για το καθιερωμένο του ‘εξωτερικό’ μπάνιο και η μπανιέρα είναι ‘κατελειμμένη’ από τη γοργόνα, η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη για τον Gunnar.

-MATRIOCHKAS

Η 16χρονη Anna ζει με τη μητέρα της, Rebecca. Η Anna αρχίζει να ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της. Όταν η Anna μαθαίνει ότι είναι έγκυος, η μητέρα της βλέπει τον εαυτό της όταν εκείνη ήταν 16 ετών.

-MOTHER’S

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντερ παρουσιάζει τέσσερις γενιές μιας οικογένειας drag queens στις Βρυξέλλες. Καθώς τα ανδρικά χαρακτηριστικά καλύπτονται κάτω από το μακιγιάζ και τα ποτήρια αδειάζουν, τότε ξεκινούν να εκτυλίσσονται οι ιστορίες. Δύσκολα ζητήματα όπως η αυτοκτονία, η εκδήλωση των σεξουαλικών προτιμήσεων (coming out) και η μητρική αγάπη, είναι τα θέματα αυτής της ταινίας. Με χιούμορ το ζήτημα επιστρέφει στο χάσμα γενεών.

-BELLA

Thelyia Petraki ,Greece, 24′

-SKIN

Σε ένα μικρό σουπερ-μάρκετ σε μιά γειτονιά λευκών, ένας καλοκάγαθος μαύρος χαμογελά σε ένα μικρό λευκό αγοράκι. Και αυτή η αθώα στιγμή γίνεται έναυσμα γιά έντονες φυλετικές συγκρούσεις. Βραβείο ΟΣΚΑΡ 2020.

-ARROWS * Day 4

Σε ένα σουπερμάρκετ, καθώς οι διάδρομοι είναι καθορισμένοι από βέλη, ένας νεαρός άνδρας βρίσκει εμπόδια όταν προσπαθεί να προσεγγίσει μια νεαρή γυναίκα για να της δώσει το κουμπί που έχασε. Έτσι, βαδίζει αντίθετα από τα βέλη και προκαλεί αναστάτωση.

-54/ THE BLIND TURTLEand the ENDLESS SEA * Day 1

Μια γυναίκα που δεν μπορεί να σταματήσει να τρέχει. Ένας μυστηριώσης άνδρας που γνωρίζει τα πάντα για τη ζωή της. Μία καρφίτσα χελώνα. Μία απρόσμενη συνάντηση στο ασανσέρ που ανεβαίνει στον 54ο όροφο- αλλά ουσιαστικά μας οδηγεί αλλού.

-BEAUTY BOYS

Σε ένα μικρό χωριό, ο δεκαεπτάχρονος Leo, αναπτύσσει έντονο ενδιαφέρον για το μακιγιάζ. Ο μεγάλος του αδερφός, Jules, που φοβάται μην γίνει ο ίδιος κοινωνικός περίγελως, είναι ενάντια στο πάθος του Leo. Μία νύχτα, ο Leo παρουσιάζεται στην ανοιχτή σκηνή με πλήρη drag εμφάνιση.

Το TiSSF (www.tisff.eu) είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες (max. 45 ‘), συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και κάθε είδους καλλιτεχνικών οπτικών.

Φέτος τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε μαζί … διαδικτυακά!