Η διεθνής συλλογή του Simon Spierer «Ένα δάσος γλυπτών» έρχεται στην Αθήνα, για πρώτη φορά εκτός Ντάρμσταντ, λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία της στην Ευρώπη.

Η διεθνής συλλογή του Simon Spierer «Ένα δάσος γλυπτών» έρχεται στην Αθήνα, για πρώτη φορά εκτός Ντάρμσταντ, λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία της στην Ευρώπη.

Σαράντα κορυφαίοι γλύπτες έρχονται στην Αθήνα μέσα από το «Δάσος γλυπτών» του Spierer. Η σημαντική αυτή έκθεση ξεκινά την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς και θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 του Απρίλη.

Η συλλογή περιλαμβάνει μνημειακά έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και προέρχεται από το Hessisches Landmuseum του Ντάρμσταντ.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει τα έργα εκτός Ντάρμσταντ, την οποία θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης με επανεκθέσεις των έργων.

Η έκθεση ξεκινά με το πορτρέτο του συλλέκτη Spierer από τον Andy Warhol και συνεχίζει με τα εντυπωσιακά γλυπτά που δημιουργούν ένα πρωτόφαντο «δάσος» τέχνης.

Στη συλλογή αυτή ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει παράλληλα καλλιτέχνες όπως οι Armitage, Arp, Bill, Bourgeois, Brancusi, Cardenas, Caro, Cesar, Cragg, Croissant, Ernst, Fernagu, Fontana, Giacometti, Gonzalez, Herworth, Kito, Lobo, Masson, Melotti, Moore, Noguchi, Pan, Penalba, Perrot, Petters, Pomodoro, De Pury, Reggiani, Richier, Rohm, Romeda, Spoerri, Stankiewicz, Trubbiani, Turnbull, Uecker, Williams, αλλά και τους Έλληνες Τάκη και Αβραμίδη, οι οποίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους με αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Το σπουδαίο είναι ότι τα έργα της συλλογής εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις τάσεις και τα ρεύματα της μοντέρνας και σύγχρονης γλυπτικής. Αποτελεί σίγουρα ένα επιτυχημένο συνδυασμό, όπου το πραγματικό συναιρείται με το φανταστικό, το προμελετημένο με το τυχαίο.

Ο Spierer, δημιουργώντας το «Δάσος των γλυπτών», δημιούργησε στην ουσία το δικό του φανταστικό μουσείο. Η ψυχή και το πνεύμα του αντανακλώνται στην επιλογή και τη συνύπαρξη όλων αυτών των διαφορετικών, ως προς την προσωπική εκφραστική τους άποψη, καλλιτεχνών, με την αυτόνομη πλαστική διατύπωση.

Ο Simon Spierer (1926 0 2005) ήταν ένας διεθνούς εμβέλειας καπνέμπορος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη. H φράση του \”Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς την τέχνη\” συνοψίζει τον τρόπο που βίωνε την ύπαρξή του.

Η συλλογή που παρουσιάζεται στην Αθήνα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισε να συλλέγει γλυπτά και να συλλαμβάνει για πρώτη φορά την ιδέα του «Δάσους». Το «Δάσος των γλυπτών» το δώρισε τελικά το 2004 στο Hessisches Landesmuseum του Darmstadt, για να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2005.

Τη μοναδική αυτή έκθεση στηρίζει η COSMOTE, που σταθερά στέκεται δίπλα σε δράσεις που προωθούν την επαφή του ελληνικού κοινού με σημαντικούς εκπροσώπους της παγκόσμιας τέχνης.

Info
Ένα δάσος γλυπτών
Από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 14 Απριλίου
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς