Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο «Ένα βιβλίο»…

… που αποτελείται από 66 φωτογραφίες, στις 29 Νοεμβρίου 2012-12 Ιανουαρίου 2013 και κυκλοφορεί και σε βιβλίο.

Η έκθεση αυτή του Γιώργου Χατζημιχάλη είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση μιας εργασίας χρόνων. Είναι ένα βιβλίο αναδιπλούμενο σαν τα  γιαπωνέζικα ή κινέζικα βιβλία.   Ήδη όταν ήταν φοιτητής, ο Γιώργος Χατζημιχάλης άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες από περιοδικά και εφημερίδες, τις οποίες κατά καιρούς χρησιμοποιούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του.

Από το 2005, και πιο συστηματικά από το 2007, μαζεύει φωτογραφίες από το Μοναστηράκι. Είναι παλιές, μαυρόασπρες, ως επί το πλείστον οικογενειακές σκηνές από τον μεσοπόλεμο ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τις φωτογραφίες αυτές τις σκανάρει και στη συνέχεια τις επεξεργάζεται, απομονώνοντας κυρίως τα πρόσωπα, σε διάσταση λίγο μεγαλύτερη μιας φωτογραφίας διαβατηρίου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο που αποτελείται σήμερα από 2.000 φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος, κάποιες φωτογραφίες που θεώρησε ότι είχαν περισσότερο ενδιαφέρον τις κράτησε ολόκληρες ή πήρε μικρές λεπτομέρειες και πρόσωπα, αυτή τη φορά όμως σε μεγαλύτερη διάσταση, δηλαδή 21 εκ. ύψος. Αυτό είναι και το αρχείο Πρόσωπα, Λεπτομέρειες και Καταστάσεις, από το οποίο άντλησε 66 φωτογραφίες για να φτιάξει το βιβλίο που εκτίθεται τώρα στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.