Τι σημαίνει σήμερα το να είσαι άντρας ή γυναίκα; Λόγος – Σκέψη / Σώμα – Ψυχή: Μέσα δύο κυρίαρχα δίπολα της δυτικής σκέψης, η παράσταση ΕΝ (SE RES)SEMBLE προτίθεται να ερευνήσει το ερώτημα της ταυτότητας φύλου στο σήμερα μέσα από ένα παζλ εκφραστικών μέσων και στοιχείων.

Μετά την performance Anti gone2, η σκηνοθέτης Τατού Δέδε συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη δημιουργία του κοινωνικού φύλου μαζί με μια ομάδα νέων δημιουργών: οι ηθοποιοί/performer Emili Verdu και Αουλόνα Λούπα «παίζουν» με την κίνηση και τον λόγο, η δραματολόγος Κλειώ Λιάβα υπογράφει το κείμενο της παράστασης, η Melanie Thewlis κατασκευάζει τα πολυμορφικά κοστούμια και «ντύνει» την παράσταση με video art και ο Paul Zubrinich συνθέτει την πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική της παράστασης.

Ο τίτλος ΕΝ (SE RES)SEMBLE είναι ένα λογοπαίγνιο στη Γαλλική γλώσσα της λέξης “ensemble” (μαζί) και “en se ressemble” που ακούγεται σαν την λέξη “on se ressemble” (μοιάζουμε).

Η παράσταση εκτείνεται σε μια πολυδιάστατη, multimedia performance λόγου, η οποία μέσα από την παρούσα εκδοχή της προσεγγίζει το κοινωνικό φύλο, το σκοπό και την ύπαρξή του. Μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες, ενσωματωμένους αισθητήρες στα κοστούμια, νέες πειραματικές σκηνικές επιφάνειες, και video mapping, δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των τεχνικών μέσων και του σώματος. Η εξέλιξη και η εφαρμογή του λόγου και της κινησιολογικής έρευνας, μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες, είναι ένα μονοπάτι που αφορά το σύγχρονο κοινό και διαρκώς εξελίσσεται, μέσα από μια διαλογική σχέση τέχνης και τεχνολογίας.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος

«Στόχος μου είναι να δουλεύω διεπιστημονικά, σε πολλά πεδία, συνδυάζοντας τις τέχνες που έχω σπουδάσει σε μια καινοτόμα μίξη που περιλαμβάνει κατ’ αρχήν μουσική, χορό και θέατρο και επιπλέον σύγχρονα μέσα όπως τις ψηφιακές τεχνολογίες και το video art.
Κατανοώ την καλλιτεχνική δημιουργία σαν ένα παζλ που ψάχνει τη λύση του. Όλα τα κομμάτια πρέπει να βρουν τη θέση τους.
Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω στην τέχνη της κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Η ταυτότητα φύλου είναι από αυτά που βρίσκονται στο κέντρο των ενδιαφερόντων μου, καθώς πιστεύω πως η σύγχρονη κοινωνία ακόμα προωθεί τις ανισότητες με βάση το φύλο.»
Τατού Δέδε, Απρίλιος 2019

Συντελεστές Παράστασης:

Ιδέα/ Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε
Ηθοποιοί: Emili Verdu, Αουλόνα Λούπα
Δραματουργία/ Κείμενο: Κλειώ Λιάβα
Κοστούμια/ Interactive technology: Melanie Thewlis
Video art: Melanie Thewlis
Πρωτότυπη ηλεκτρονική μουσική: Paul Zubrinich
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Διερμηνεία/ Επιμέλεια Ισπανικού κειμένου: Κωνσταντίνα Κιοσέ
Γραφιστικός σχεδιασμός / Φωτογραφία: Μελίνα Κούλια
Παραγωγή : ΤΑΤΟΥmdt
Συντονισμός και εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi

Διάρκεια: 50 λεπτά