Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς της διασποράς, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στο πλαίσιο του Κύκλου «Μετατροπίες», το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου (8.30 το βράδυ)στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Πριν τη συναυλία και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, ο προσκεκλημένος σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Κόκκος δίνει διάλεξη για το έργο του και σχολιάζει τα αποσπάσματα από τις παραστάσεις Τρώες του Berlioz (παραγωγή της Όπερας Châtelet του Παρισιού), Ορέστεια του Ι. Ξενάκη και  Όρνιθες του Αριστοφάνη (παραγωγή του Grand Theatre de Genève), που θα προβάλλονται παράλληλα, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο Γιάννης Κόκκος ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, που ζει χρόνια στο Παρίσι δημιουργεί «εν λευκώ» μια βραδιά όπου «Εικόνες, μουσικές και λέξεις συνδέουν θέματα και ανθρώπους, αισθήσεις και αναμνήσεις».

Μουσικά ακούσματα παλαιότερων και σύγχρονων συνθετών, ποιητικά κείμενα, αποσπάσματα από οπερατικές παραγωγές και άλλα πολλά συνιστούν το περιεχόμενο της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης που φιλοδοξεί να φωτίσει γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητας του κορυφαίου δημιουργού.

Το μουσικό πρόγραμμα ερμηνεύουν η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και οι σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου μέτζο σοπράνο, Γιάννης Τσανακαλιώτης πιάνο, Κώστας Τζέκος μπάσο κλαρινέτο, Κώστας Παναγιωτίδης βιολί, Ali Başeğmezler βιόλα, Ρενάτο Ρίπο βιολοντσέλο και Βασίλης Λιαρμακόπουλος κοντραμπάσο. Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Τσούχλος.

Τα κείμενα διαβάζουν οι ηθοποιοί Αμαλία Μουτούση και η Anne Blancard.

Ο “δημιουργός των μεγάλων παραστάσεων”, που έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις σπουδαιότερες σκηνές του εξωτερικού, στο Μέγαρο Μουσικής δημιουργεί «Εν λευκώ, όπως το χρώμα που περιέχει όλα τα χρώματα…».
Διαλέγει μουσικές δημιουργίες συνθετών με τους οποίους έχει συνεργαστεί, όπως τον Luciano Berio, τον Hans Werner Henze (συμμετείχε ως σκηνογράφος και σκηνοθέτης στις γαλλικές πρεμιέρες των έργων τους Ou tis και The Bassarids, αντίστοιχα), τον Γιώργο Απέργη και τον Γιώργο Κουρουπό με τους οποίους τον συνδέει πολύχρονη φιλία και θαυμασμός, αλλά και συνθέτες τους οποίους γνώρισε και αγάπησε μέσα από τα έργα τους όπως για παράδειγμα Karol Szymanowski «το έργο του οποίου συνάντησε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «ανεβάζοντας τον Βασιλιά Ρογήρο στο Παλέρμο».

Επιλέγει επίσης, να παρουσιάσει βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από οπερατικές παραγωγές έργων στα οποία η κλασική δημιουργία συναντά τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης όπως την Οδύσσεια του Κουρουπού την οποία  απολαύσαμε το 1995 σε χορογραφία John Neumeier στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1995). Με αντιπροσωπευτικές εικόνες από σκηνικές δουλειές του που θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και αγαπημένα αποσπάσματα από έλληνες και ξένους ποιητές που έχουν στιγματίσει την καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία όπως οι T.S.Eliot, Σεφέρης, Aragon, Ρίτσος, Claudel, Baudelaire, Rimbaud κ.ά. τα οποία θα αποδώσουν μοναδικά οι χαρισματικές Αμαλία Μουτούση και Anne Blancard συμπληρώνεται το πορτραίτο του μεγάλου έλληνα δημιουργού.

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό, στις 6.00 το απόγευμα πριν  τη συναυλία, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος o Γιάννης Κόκκος θα μιλήσει για το έργο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus και θα σχολιάσει τα αποσπάσματα που θα προβληθούν από τους Τρώες του H. Berlioz (παραγωγή της Όπερας Châtelet του Παρισιού), την Ορέστεια του Ι. Ξενάκη και Die Vögel (Τα πουλιά) του Walter Braunfels, όπερα εμπνευσμένη από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη (παραγωγή του Grand Théâtre de Génève) παραστάσεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή του. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γιάννης Κόκκος μένει στη Γαλλία από το 1963, όπου σπούδασε σκηνογραφία στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του Στρασβούργου. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του σκηνοθέτη Αντουάν Βιτέζ, σε παραστάσεις στην Κομεντί Φρανσαίζ, στο Φεστιβάλ Αβινιόν, στο Πίκκολο Τεάτρο (Μιλάνο) και το Εθνικό Θέατρο του Σαγιό (Ατλαζένιο γοβάκι, Ηλέκτρα, Άμλετ κ.ά.).

Ως σκηνογράφος όπερας έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις: Μάκβεθ (Όπερα Παρισιού), Πελλέας και Μελισσάνθη (Σκάλα του Μιλάνου, Κρατική Όπερα της Βιέννης, Κόβεντ Γκάρντεν) Η ανθρώπινη φωνή (Σατλέ), Μαγικός αυλός (Όπερα της Βιέννης), Ντον Κάρλος (Θέατρο Κομουνάλε της Μπολόνιας), Ηλέκτρα (Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης και Όπερα του Σαν Φρανσίσκο). Επίσης σχεδίασε το σκηνικό και τα κοστούμια για τα μπαλέτα Οντίν και Οδύσσεια στην Όπερα του Αμβούργου και Σύλβια στο Παλαί Γκαρνιέ, σε χορογραφία Τζων Νόεμαγερ.

Από το 1987 ξεκίνησε τη δράση του ως παραγωγός σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και παραγωγές όπερας. Ανάμεσα στις πολύ επιτυχημένες παραγωγές του συγκαταλέγονται οι όπερες Μπορίς Γκοντουνόφ (Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, Όπερα της Βαστίλλης και Νις), Ορέστεια του Ξενάκη (Φεστιβάλ της Τζιμπελλίνας), Αριάδνη και Κυανοπώγων του Ντυκάς (Μεγάλο Θέατρο, Γενεύη), Η καταδίκη του Φάουστ (Θέατρο Σατλέ), Θάνατος στη Βενετία (Νανσύ, Λιέγη), Ιφιγένεια και Θηβαΐς του Ρακίνα (Κομεντί Φρανσαίζ), Κάρμεν, Τόσκα και Ντον Τζοβάννι (Φεστιβάλ της Οράγγης), Τριστάνος και Ιζόλδη (Εθνική Όπερα της Ουαλλίας, Κόβεντ Γκάρντεν, Λα Μονναί), Σαλώμη, Πελλέας και Μελισσάνθη, Οι βασιλείς (Μπορντώ), Τσελμίρα (Φεστιβάλ Ροσσίνι στο Πέζαρο, Όπερα της Λυόν), Άλκηστη και Ντάμα Σπαθί (Όπερα της Σκωτίας), Νόρμα (Όπερα της Βαστίλλης), παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Θλιμμένοι Τροπικοί του Γιώργου Απέργη (Στρασβούργο), Ηλέκτρα (Όπερα της Λυόν), Χαίνσελ και Γκρέτελ, Ου τις του Μπέριο, κ.ά. Στη Σκάλα του Μιλάνου σκηνοθέτησε μια νέα παραγωγή του Λυκόφωτος των Θεών υπό τον Ρικκάρντο Μούτι για την έναρξη της περιόδου 1998-1999 και στη συνέχεια κλήθηκε να ανεβάσει την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και τον Ιπτάμενο Ολλανδό. Άλλες σημαντικές παραστάσεις του είναι: Χαίνσελ και Γκρέτελ (Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης), Σεμέλη (Όπερα της Σκωτίας στη Γλασκώβη),  Βασιλιάς Ρογήρος (Θέατρο Μάσιμο στο Παλέρμο), Ιφιγένεια εν Ταύροις και Ιούλιος Καίσαρας (Νανσύ), κ.ά.

Ο Γιάννης Κόκκος έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Κριτικής (1986) για την παράσταση Ηλέκτρα και με δύο βραβεία «Moλιέρος» (1987) για τα σκηνικά στην Ανταλλαγή και τα κοστούμια στη Μαντάμ ντε Σαντ, καθώς και το Χρυσό Μετάλλιο Αριστείας στη σκηνογραφία στην Καντριενάλε της Πράγας. Το 1998 η παράσταση του Γιάννη Κόκκου Η μεγαλοψυχία του Τίτου στην Όπερα του Μπορντώ και στην Εθνική Όπερα της Ουαλίας απέσπασε το βραβείο Λώρενς Ολίβιε ως το καλύτερο λυρικό έργο, ενώ το 2004 του απονεμήθηκε το Βραβείο Κριτικών για την παραγωγή της πρώτης πλήρους εκδοχής των Τρώων του Μπερλιόζ στο Θέατρο Σατλέ.

Θα ακουστούν έργα των K. Szymanowski, R. Schumann, Th. Adès, L. Berio
Γ. Κουρουπού, H.W. Henze, Γ. Απέργη, H. Purcell, και κείμενα Γ. Σεφέρη, P. Claudel, A. Rimbaud, R.L. Stevenson κ.α.

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ 2011-2013: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος