Τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων φωτογραφίζει  η διεθνής παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας που επιμελήθηκε η Πηνελόπη Πετσίνη στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008.

Συχνά αποκαλούμενες και ως πυριτιδαποθήκες της Μεσογείου και οι δύο αυτές περιοχές υπήρξαν θέατρο σκληρών συγκρούσεων τόσο την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, με τον πόλεμο και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, όσο και την πρώτη δεκαετία του 21ου, με το βομβαρδισμό του Λιβάνου και τη συνέχιση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Οι εικόνες που επιλέχθηκαν συνοδεύονται από τις αυθεντικές λεζάντες με τις οποίες στάλθηκαν στα πρακτορεία και στο διεθνή τύπο και είναι ίσως οι λιγότερο αιματηρές απ’ όσες τράβηξαν οι συγκεκριμένοι φωτογράφοι. Στο σύνολό της η επιλογή αυτή διαπνέεται από την ιδέα ότι ο πόλεμος είναι ένα γεγονός εξαιρετικά σύνθετο: κανένας πόλεμος δεν είναι απλώς καλός ή κακός και κανένας εμπλεκόμενος δεν είναι απλώς θύτης ή θύμα.

Ο πόλεμος δεν αφορά μόνο το θάνατο, αλλά και ζητήματα όπως η πολιτική, η ιστορία, ή η ηθική. Ταυτόχρονα, μέσα ή δίπλα από τα κατεστραμμένα κτίρια και τα ερημωμένα τοπία υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν ή γιορτάζουν και άνθρωποι που προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν. Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι εικόνες αυτές εμπεριέχουν στιγμές, εμπειρίες και ιστορίες που μπορεί να είναι από συγκινητικές έως τρομακτικές.

Φωτογράφοι : Yannis Behrakis (Greece, Reuters), Luisa Gouliamaki (Greece/Poland, AFP), Ron Haviv (USA, VII), Yannis Kontos (Greece, Polaris), Ziv Koren (Israel, Polaris), Heidi Levin (USA, Sipa Press), Nikos Pilos (Greece, Zuma), Lefteris Pitarakis (Greece, AP)