Ο Μιχάλης Καλκάνης μαζί με το σχήμα του θα μας παρουσιάσουν μουσικές από το νέο του δίσκο με τίτλο “Emotions” καθώς και άλλες νέες και παλαιότερες μουσικές με τον πάντα φρέσκο και ευρωπαϊκό ήχο που ήδη έχουμε γνωρίσει μέσα από τις ξεχωριστές παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Μικρή Επίδαυρο, το Palm Jazz Festival (SP) και άλλες ιδιαίτερες εμφανίσεις.

Ο Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντας μας μουσική με αισθητική και ταυτότητα, στην οποία οι ηλεκτρονικοί ήχοι συναντιούνται με ακουστικά όργανα και στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με επιρροές από την ανερχόμενη ευρωπαϊκή neoclassical σκηνή.

Λίγα λόγια για το “Emotions”

Ο δίσκος κυκλοφόρησε πρόσφατα από την United We Fly και ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε μία υψηλού επιπέδου ζωντανή ηχογράφηση, ακουστικά όργανα συνυπάρχουν αρμονικά με ηλεκτρονικούς και επεξεργασμένους ήχους, δίνοντας συνοχή σε μελωδικά μοτίβα που άλλοτε “ακουμπάνε” περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks και άλλοτε “μυρίζουν” Ελλάδα και Βαλκάνια. Ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο συναισθήματα, εικόνες, χρώματα και διαφορετικά μουσικά στοιχεία που συνθέτουν τον εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυνατό ηχόκοσμο του Μιχάλη Καλκάνη και του σχήματος του.

Για το άλμπουμ “Emotions” ο Χρήστος Αλεξόπουλος γράφει στο άρθρο του Τα καλύτερα άλμπουμ του 2022: Ταξίδι στο ωκεανό: Περισσότερο από όλες τις παραπάνω ελληνικές παραγωγές όμως ξεχώρισα το άλμπουμ “Emotions” του Mihalis Kalkanis Group (στην United We Fly). Έχει πετύχει αυθεντικό ήχο ο Καλκάνης. Ήχο που συνομιλεί με το τρέχον ευρωπαϊκό μουσικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα εκπέμπει οικειότητα. Το καλύτερο άλμπουμ ελληνικής παραγωγής φέτος. Το jazz παρελθόν και η jazz παιδεία υπάρχει φυσικά, αλλά το άλμπουμ είναι crossover σε βαθμό που να μην γίνεται καν αντιληπτό ως “jazz” στον μέσο ακροατή. Ένας ευρωπαϊκός δίσκος υψηλού “αναστήματος” ο οποίος έχω την αίσθηση ότι δεν ακούστηκε / συζητήθηκε όσο θα του άξιζε.

Συντελεστές

Λευτέρης Ανδριώτης: Κρητική λύρα
Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο
Χρήστος Καλκάνης: κλαρινέτο
Βασίλης Μπαχαρίδης: drums
Ορέστης Μπενέκας: keyboards, πιάνο
Ηχοληψία: Νίκος Κόλλιας

Διαβάστε επίσης: 

Μιχάλης Καλκάνης: Όταν φτιάχνω έναν δίσκο, έχω έναν ήχο στο μυαλό μου, μια πρόταση