Η δίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι (με απολογισμό 130 νεκρούς και 350 τραυματίες) διεξάχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Κατέθεσαν πάνω από 300 μάρτυρες, ανάμεσά τους και διασωθέντες από εκείνη τη νύχτα τρόμου. Στο εδώλιο κάθισαν 20 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από το κομάντο των εκτελεστών του Ισλαμικού Κράτους.  

Ο Εμμανυέλ Καρρέρ παρακολούθησε όλη τη δίκη, συντάσσοντας εβδομαδιαία χρονογραφήματα που δημοσιεύτηκαν σε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά έντυπα· τα  χρονογραφήματα αυτά συγκεντρώνονται, αναθεωρημένα και επαυξημένα, στην παρούσα έκδοση.  

Αποτυπώνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις λέξεις αλλά και τις σιωπές της δίκης,  ισορροπώντας επάξια ανάμεσα στον ρόλο του παρατηρητή και του στοχαστή, ανάμεσα στις  απαιτήσεις μιας κλινικής καταγραφής και μιας αφήγησης διάστικτης από το αίσθημα του  τραγικού, ο συγγραφέας καταφέρνει να συλλάβει την ανθρώπινη διάσταση θυμάτων και θυτών – είτε είναι συγκλονιστική και θαυμαστή, είτε αποκρουστική– και να δώσει έτσι σε αυτό το  μπλεγμένο κουβάρι φρίκης, ιδεολογίας, τρέλας και δυστυχίας έναν χαρακτήρα βαθιά οικουμενικό. 

Εμμανυέλ Καρρέρ

Ο Εμμανυέλ Καρρέρ γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1957. Ζει στο Παρίσι. Σπούδασε Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες. Έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή του ίδιου ως σεναριογράφου ή σκηνοθέτη. Άλλα έργα του Εμμανυέλ Καρρέρ που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις του  Εικοστού Πρώτου: Τα μαθήματα στο χιόνι (Βραβείο Femina 1995), Ο εχθρός, Ένα ρώσικο μυθιστόρημα, Άλλες ζωές απ’ τη δική μου, Το Βασίλειο, Λιμόνοφ (Βραβείο Renaudot 2011), Γιόγκα