Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με τη συνεργασία του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του

Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου παρουσιάζουν τη Διεθνή Συνάντηση Μουσικών και Κινηματογραφιστών, στις 29 & 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2012.

Σε μια «ολιστική» αντιμετώπιση των πεδίων της τέχνης, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και της καθημερινότητας, το e.m.m.a. συνεχίζει τις επιτυχείς διοργανώσεις των δυο τελευταίων ετών. Με αφετηρία τη μουσική, αγκαλιάζει και συνδέει διαφορετικούς τομείς από τον ευρύτερο χώρο του κινηματογράφου.

Φοιτητές, σπουδαστές, συνθέτες, ερμηνευτές, σκηνοθέτες, sound designers, παραγωγοί καθώς και άνθρωποι των τεχνών δημιουργούν από κοινού με τους συμμετέχοντες αλλά και το ευρύτερο κοινό ένα διαδραστικό χώρο ανταλλαγής ιδεών.
Διακεκριμένες προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια ανταλλάσσουν μουσικές εμπειρίες, απόψεις, δίνουν σεμινάρια και συναυλίες αναδεικνύοντας έτσι τη σχέση και τις αλληλεπιδράσεις της μουσικής, της εικόνας, του ήχου, της ερμηνείας αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο τους στη ζωή μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 29 Ιουνίου

10:00 – Ηχογράφηση των soundtracks του project 5 soundtracks για 1 ταινία
Η διαδικασία της ηχογράφησης θα είναι ως workshop ανοιχτή στο κοινό.

18:00 – Διάλειμμα

18:30 – Post-recording workshop από τους Τάσο Ρωσόπουλο και Τάσο Μπακασιέτα

18:30 – Δημήτρης Παπαδημητρίου / Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή, με έργα κινηματογραφικής μουσικής του συνθέτη

Σάββατο 30 Ιουνίου

10:00 – Παρουσίαση πειραματικού project του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

11:30 – Μοντάζ: Η πρώτη επαφή της εικόνας με τη μουσική / Συζήτηση με τους μοντέρ Κέναν Ακάουι, Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Πάνο Βουτσαρά
Επιμέλεια: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
 
13:00 – Η μουσική κλοπή στο σινεμά / Διάλεξη μετά μουσικής του Χρίστου Παπαγεωργίου
Επιμέλεια: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

15:00 – Η απουσία μουσικής σε ταινίες / Συζήτηση με τους Τάσο Μπουλμέτη, Γιάννη Οικονομίδη, Κατερίνα Πατρώνη και Εύα Στεφανή
Επιμέλεια: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

16:30 – Ray Beckett: “Η  ηχογράφηση στον κινηματογράφο” / Workshop

18:00 – Διάλειμμα

18:15 – Larry Sider: Ο ήχος αλλάζει την εικόνα / Workshop

20:30 – Trevor Jones / Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή με έργα κινηματογραφικής μουσικής του συνθέτη υπό τη διεύθυνση του ιδίου

Κυριακή 1 Ιουλίου

10:00 – “Μικρές” Μελωδίες στη Στέγη
Το ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ της ΕΡΤ παρουσιάζει πέντε “μικρές” ταινίες και τις μουσικές τους

12:00 – Trevor Jones / Workshop

14:00 – Διάλειμμα

14:30 – 5 soundtracks για 1 ταινία / Παρουσίαση του project και workshop με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων

18:00 – Λήξη Συνάντησης και αναγγελία του Ε.Μ.Μ.Α. 2013

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Γράψε το δικό σου soundtrack!
Σας προσκαλούμε να γράψετε τα δικά σας soundtracks για την ταινία μικρού μήκους του Κωνσταντή Φραγκόπουλου, Contract. Ένα από αυτά θα επιλεγεί και ο δημιουργός του θα συμμετέχει στο project 5 soundtracks για 1 ταινία της επόμενης χρονιάς. Όλα τα soundtracks που θα σταλούν θα αναρτηθούν στο Ίντερνετ. Την ταινία μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://vimeo.com/35325117.

Αφιέρωμα στο συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου
 

Παρασκευή 29 Ιουνίου

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλεξανδρινός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας το 1959. Μουσικός και συνθέτης, διετέλεσε επίσης διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος από το 2003 και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και σήμερα.

Το 1976, μπαίνοντας στη Νομική Αθηνών, συμμετείχε ως συνθέτης σε παραστάσεις του θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως Οιδίπους Τύραννος, Φαύστα, Εμείς και o χρόνος, Η Βεγγέρα.

Οι πρώτες του συνθέσεις ως επαγγελματία μουσικού ήταν έργα για πιάνο, για βιολί, για βιολί και πιάνο, μια συμφωνική σουίτα για μπαλέτα, το Θεατρικό Τρίο για πιάνο, τσέλο και βιολί, σπουδές για κλασική κιθάρα, ουβερτούρα για τα 40 χρόνια του μεταπολεμικού BBC και μια ηλεκτρονική μετα-συμφωvική σουίτα.

Έχει συνθέσει μουσική για πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Ηλεκτρικός άγγελος του Θανάση Ρεντζή, Ρεβάνς και Αρχάγγελος του πάθους του Νίκου Βεργίτση, Το τραγούδι της επιστροφής του Γιάννη Σμαραγδή, Η σκιάχτρα του Μανούσου Μαvoυσάκη, Το δέντρο που πληγώναμε και Νίκη της Σαμοθράκης του Δήμου Αβδελιώδη, Στη σκιά του φόβου του Γιώργου Καρυπίδη, Ξένια και Ζωή χαρισάμενη του Patrice Vivancos, Ταξίδι στην Αυστραλία της Λουκίας Ρικάκη, Εραστές στη μηχανή του χρόνου του Δημήτρη Παvαγιωτάτoυ, Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο της Φωτειvής Σισκoπoύλoυ, Το φως που σβήνει του Βασίλη Ντούρου.

Το 1996 συνέθεσε τη μουσική της γερμανικής παραγωγής Duft des Sudens της ZDF.
 Έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνθέσει το μουσικό θέμα των ειδήσεων της ΕΤ-2 (1986-94), της ΕΤ-1 (από το 1994), πολλά μουσικά του MEGA Channel, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών (902 Αριστερά στα FM, Β’ Πρόγραμμα).

Συνεργάστηκε με τη σουηδική τηλεόραση συνθέτοντας τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά Amforans Gata σε σκηνοθεσία Lief Krantz, με το γαλλικό Canal Plus και το MEGA Channel σε μια σειρά κινουμένων σχεδίων της Artpon.
Έργα του έχουν παιχτεί στο επίσημο πρόγραμμα του Musikverein της Βιέννης (Φεστιβάλ της Άνοιξης), τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και στο Ozawa Hall του Tanglewood. Έχει τιμηθεί με έξι βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με τέσσερα κρατικά βραβεία μουσικής του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1995 επιλέχθηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης να συμμετέχει ως συνθέτης στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια (TMC Fellow in Compositions).
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 € / Μειωμ. 5 €

Αφιέρωμα στο συνθέτη Trevor Jones

Σάββατο 30 Ιουνίου

Ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Τζόουνς είναι από τους διασημότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής στον κόσμο. Έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση δεκάδων σημαντικών ταινιών. Οι μουσικές του δημιουργίες κινούνται μεταξύ της συμφωνικής γραφής και του ηλεκτρονικού μινιμαλισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο χώρο της εκπαίδευσης ενισχύοντας εκπαιδευτικούς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους κυρίως στη γενέτειρά του χώρα.

Από τις αναρίθμητες διακρίσεις στην καριέρα του, αναφέρουμε ενδεικτικά:

• 1989 – Υποψήφιος για καλύτερη πρωτότυπη μουσική ταινίας από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (BAFTA) για το Mississippi Burning (Ο Μισσισσιππής καίγεται).
• 1992 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP) για το Last of the Mohicans (Ο τελευταίος των Μοϊκανών). Για την ίδια ταινία ήταν υποψήφιος για βράβευση από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (BAFTA) και από τις Χρυσές Σφαίρες.
• 1993 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το In the Name of the Father (Στο όνομα του Πατρός).
• 1994 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το Cliffhanger (Βαρομετρικό χαμηλό).
• 1997 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το GI Jane (Η επίλεκτη).
• 1999 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το Notting Hill.
• 2001 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το From Hell (Επισκέπτης από την Κόλαση).
• 2002 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το Dinotopia (Ο ιός).
• 2003 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το The League of Extraordinary Gentlemen (Η Συμμαχία).
• 2004 – Βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής ταινίας από την ASCAP για το Around the World in 80 Days (Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες).
 

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 € / Μειωμ. 5 €

Οι υπόλοιπες δράσεις του τριήμερου e.m.m.a Soundtrack είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κορίνα Βουγιούκα
Επιχορηγούμενο από το: Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Οργανωτική ομάδα: Κορίνα Βουγιούκα, Τάσος Ρωσόπουλος, Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Προσκεκλημένοι: Trevor Jones, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ray Beckett, Larry Sider, Χρίστος Παπαγεωργίου, Αντουανέττα Αγγελίδη, Χρήστος Γούσιος, Γιάννης Οικονομίδης, Τάσος Μπουλμέτης, Κατερίνα Πατρώνη, Εύα Στεφανή, Κέναν Ακάουι, Πάνος Βουτσαράς, Ιωάννα Σπηλιωπούλου, Τάσος Μπακασιέτας