Η αίθουσα τέχνης Τhe Αpartment παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της Εμι Αβόρα με τίτλο “The Splendid Years”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα

πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Ιουνίου, 8-10 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011.

Η Έμι Αβόρα είναι γνωστή για τους φιλόδοξους πίνακες της, που απεικονίζουν κλειστοφοβικούς εσωτερικούς χώρους ανεξίτηλης ομορφιάς και υπέρμετρης θεατρικότητας. Οι έντονες στρώσεις χρώματος, εμμονικά δουλεμένες, επιτρέπουν την ανάδειξη μιας μονοχρωματικής παλέτας, όπου κυριαρχεί το ‘βρώμικο’ πράσινο, το κόκκινο της βουργουνδίας και η όχρα, τονίζουν την άνεση με την οποία η καλλιτέχνις κινείται μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης.

Οι εκλεκτικές συγγένειες από τον συμβολισμό στο μπαρόκ και το ροκοκό και από το σινεμά του Visconti στον αρχιτεκτονικό μεταμοντερνισμό, συνυπάρχουν σε εκκεντρικές συνθέσεις με ασυνήθιστες προοπτικές. Αντλώντας στοιχεία από διαφορετικές περιόδους της Ιστορίας της Τέχνης, η Αβόρα προτείνει μια διαφορετική (εναλλακτική) ανάγνωση. Τα έργα της Αβόρα προτείνουν μια Ιστορία που επανεφευρίσκεται, μερικές φορές χαοτική και παράλογη αλλά πάντοτε αυθεντική.

Με σκοπό να τονίσει αυτή την ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία, και πιο συγκεκριμένα με την ιστορία της ζωγραφικής, η καλλιτέχνιδα επέλεξε να παρουσιάσει τα νέα της έργα σαν ανοιχτή αφήγηση. Η καινούρια ενότητα έργων υιοθετεί την κινηματογραφική γλώσσα της πανοραμικής αποτύπωσης. Τα έργα της αποτελούν την συνισταμένη διαφορετικών ιδεών, συμβόλων και εικόνων όπου το παρόν και το παρελθόν συγκλίνουν.

Η νέα δουλειά της Αβόρα, αν και πιο υποβλητική και διακριτική από την προηγούμενη, δεν είναι στο ελάχιστο πιο εξημερωμένη ή λιγότερο αινιγματική. Το αντίθετο: η καινούρια δουλειά της καλλιτέχνιδος θέτει το θεατή απέναντι σε μια σειρά πολύπλευρων οπτικών αινιγμάτων και απόκρυφων αφηγήσεων και πυροδοτεί την κριτική συνδιαλλαγή ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον ιδεαλισμό και την φαντασία, την ιστορία και την μυθοπλασία.

Η ενότητα έργων “The Splendid Years” αποτελεί σχόλιο στη χυδαιότητα και την αναίσχυντη υπερβολή που συχνά παρουσιάζεται ως η μόνη κοινωνική επιλογή. Ο τίτλος της έκθεσης εκφράζει μια αίσθηση μελαγχολίας και θλίψης για τις χαμένες αξίες και μια βαθιά ανησυχία για την επικείμενη τάξη πραγμάτων. Σε μια εποχή μειωμένων προσδοκιών, η έκθεση “The Splendid Years” προσφέρει το έναυσμα για να εξετάσουμε την δυνατότητα διαφορετικών δημιουργικών, πολυσυλλεκτικών αισθητικών και κοινωνικών επιλογών.

Η Έμι Αβόρα (γεν. 1979) έχει εκθέσει σε γκαλερί και μουσεία διεθνώς, μεταξύ των οποίων το Whitechapel στο Λονδίνο, το South Square Centre στο Bradford και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.

Για τη δουλειά της έχουν δημοσιευτεί άρθρα και κριτικές σε περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης εμβέλειας όπως το Art Papers, το New York Times Style Magazine και τo New Yorker. Εργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές του εξωτερικού όπως το Wonderful Fund Collection και το Contemporary Art Society στο Λονδίνο, η Pricewaterhouse Coopers στη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες.

Ταυτόχρονα με την ατομική της έκθεση στη γκαλερί The Apartment, η δουλειά της συμπεριλαμβάνεται στο Mir Faberge (the World of Faberge), που εγκαινιάζεται στη Royal Academy στο Λονδίνο στις 16 Ιουνίου, ενώ στις αρχές Αυγούστου εγκαινιάζεται η ατομική της έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας.