Όπως αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος, συνεπιμελήθηκε την έκθεση “Νεάπολις, «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος»” με την Ίριδα Κρητικού, «Υπήρχε εποχή που η οδός Σίνα ή η οδός Ασκληπιού ήταν στην άκρη της πόλης. Πιο πέρα προς τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Ακαδημίας, μία μικρή ενορία σχημάτιζε τον πρώτο πυρήνα του νέου “προαστίου”[…] Η Νεάπολη είναι μια πόλη μέσα στην πόλη. Συνδεδεμένη εξ αρχής με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και ορισμένη από τη διαρκή ανάγκη επέκτασης σε ορθολογικά ρυμοτομημένα οικοδομικά τετράγωνα, η Νεάπολη ακολουθεί το ανάγλυφο των λόφων της και ζει στον απόηχο του αθηναϊκού κέντρου».

Στο πλαίσιο της έκθεσης – αφιέρωμα στη Νεάπολη, μιας απ’ τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει περιπάτους με 2 ξεχωριστές διαδρομές μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Μέσα από αυτούς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά την περιοχή της Νεάπολης την ιστορική της σημασία, την αρχιτεκτονική της εξέλιξη και την ιδιαίτερη κοινωνική και πνευματική φυσιογνωμία αυτής της αθηναϊκής συνοικίας.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διευρύνοντας την ερευνητική ματιά της πάνω σε πτυχές της ιστορίας της Αθήνας, συνεχίζει την ιχνηλάτηση της φυσιογνωμίας της Νεάπολης, με αυτό το πολύπλευρο εγχείρημα, ενισχύοντας τη θέση της για ανάδειξη και στήριξη του κέντρου της πρωτεύουσας.

Οι διαδρομές:

Σάββατο 13 Απριλίου

Περπατώντας στη Νεάπολη, από την οδό Σίνα στη Δαφνομήλη και την οδό Μαυρομιχάλη. Με αφετηρία και κατάληξη την Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην οδό Μασσαλίας 22, θα περπατήσουμε στις ανηφοριές της Νεάπολης πάνω από το Γαλλικό Ινστιτούτο προς την οδό Δαφνομήλη, και θα περιηγηθούμε στα στενά αναζητώντας ίχνη ιστορίας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ζωή, φτάνοντας ψηλά ως την οδό Μαυρομιχάλη για να γυρίσουμε προς τον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων.

Σάββατο 11 Μαΐου

Περπατώντας στη Νεάπολη από την οδό Μασσαλίας προς την Τριλογία και την οδό Ασκληπιού. Με αφετηρία και κατάληξη την Ελληνοαμερικανική Ένωση, στην οδό Μασσαλίας 22, θα περπατήσουμε προς την Αθηναϊκή Τριλογία και την οδό Ακαδημίας, θα περάσουμε από εκεί που έζησε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ερνέστος Τσίλλερ και ο Κωστής Παλαμάς, θα χαθούμε στον πυκνό ιστό της πόλης, και θα φτάσουμε στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων για να ανηφορίσουμε προς τη Γερμανική Εκκλησία και την οδό Σίνα.

Διαβάστε επίσης:

Νεάπολις, «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος»: Έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση