Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με μια διάλεξη για την ιστορία και την εξέλιξη της βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν προβολές έργων σύγχρονης βιντεοτέχνης από γνωστούς και νέους Έλληνες καλλιτέχνες, με ομιλήτρια- επιμελήτρια την καλλιτεχνική διευθύντρια του Video Art Μηδέν Γιούλα Παπαδοπούλου.

Διάλεξη: «Σταθμοί στην ιστορία της βιντεοτέχνης στην Ελλάδα» (διάρκεια: περ.30 λεπτά).
Προβολές: Anatomy of silence (διάρκεια: 33 λεπτά)

Πρόκειται για μια ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης, η οποία συγκεντρώνει εικαστικά έργα που σχολιάζουν σιωπηρά αλλά αιχμηρά την ανθρώπινη ύπαρξη, μέσα από δυνατές συμβολικές εικόνες και μινιμαλιστικές δράσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

1. Μπάμπης Βενετόπουλος, Ship of Fools, Ελλάδα 2017, 3.32
2. For Cancel [Τάκης Ζερδεβάς, Ζωή Πυρίνη, Μάκης Φάρος], Through the wasteland, Ελλάδα 2018, 6.29
3. Μάκης Φάρος, The will, Ελλάδα 2018, 4.01
4. Γιούλα Παπαδοπούλου, Fall, Ελλάδα 2018, 1.51
5. Πόλυ Κοκκινιά, Out my body, Ελλάδα 2005, 1.59
6. Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Skin Shedding, Ελλάδα 2016, 7.57
7. Φώτης Κολοκυθάς, Point, Ελλάδα 2017, 2.25
8. Γιάννης Παππάς, Reflex, Γερμανία 2017 1.34
9. Άννα Βάσωφ, Popcorn Free Throws, Αυστρία 2018, 1.32

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Video Art Μηδέν για την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής βιντεοτέχνης στο εξωτερικό, η ίδια ενότητα θα ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στην Τενερίφη, όπου θα παρουσιαστεί στο Espacio Enter, ένα μεγάλο φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα, που λαμβάνει χώρα στο TEA-Tenerife Espacio de las Artes (2-7 Απριλίου 2019) και φιλοξενεί επιλογές από πολλές σημαντικές και ιστορικές διοργανώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η Ars Electronica και η Art Futura. Περισσότερες πληροφορίες για το Espacio Enter στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.espacioenter.net

Video Art Μηδέν

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αλέξανδρος Κακλαμάνος