Το Φεστιβάλ Proyector φέτος γιορτάζει τα 15 του χρόνια με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών σε διάφορους χώρους στη Μαδρίτη, από τις 7 έως 18 Σεπτεμβρίου του 2022. Εκτός από το Video Art Μηδέν, στο φετινό Proyector έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν επιλογές τους 3 ακόμη γνωστά διεθνή φεστιβάλ: το συνεργατικό festival network Loops. Expanded, το Πορτογαλικό FONLAD και το PLAY από την Αργεντινή.
Το Video Art Μηδέν θα παρουσιάσει την ενότητα “Greece is a state of mind”, σε επιμέλεια Γιούλας & Όλγας Παπαδοπούλου. Η προβολή είναι προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17.30, στη Sala Equis.
Ο τίτλος της ενότητας αποτελεί ευθεία αναφορά στην επίσημη Ελληνική τουριστική καμπάνια που συνόδευε την έξοδο από το 1ο lockdown λόγω του κορονοϊού. 7 γνωστοί Έλληνες βιντεο-καλλιτέχνες συνθέτουν, μέσω των έργων τους και της προσωπικής τους θεώρησης, μια εναλλακτική προσέγγιση σε ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας, αυτό-προσδιορισμού και ετερο-προσδιορισμού στο σύγχρονο κόσμο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Γιώργος Δρόσος, Black Sheep Escape, Ελλάδα 2018, 3.20
Άννα Βάσωφ, Vienna Hit, Αυστρία 2019, 2.07
Μάκης Κυριακόπουλος, What is a man without a shadow, Ελλάδα 2020, 3.19
Γιούλα Παπαδοπούλου, When I was the moon, Ελλάδα 2020, 5.57
Λήδα Πάττα, the view-er, Ελλάδα 2007-2015, 7.43
Μαργαρίτα Σταυράκη, Τάματα_Υπέρ Υγείας, Ελλάδα 2020, 3.17
Νίκος Γιαβρόπουλος, “Quarantine Self-portrait” No2, Ελλάδα 2020, 3.18
Video Art Μηδέν
Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.
Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις βασικές και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.
Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιούλα Παπαδοπούλου, When I was the moon, Ελλάδα 2020, 5.57