Το παραδοσιακό στοιχείο της ελληνικής γυναικείας ενδυμασίας από όλες τις περιοχές της Ελλάδας πρωταγωνιστεί στην Ατομική

έκθεση «Ελληνική Παραδοσιακή Γυναικεία Φορεσιά» της Αμαλίας Λιάχνη, η οποία θα παρουσιαστεί από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό του Κέντρο από 18 έως 29 Οκτωβρίου 2010.

Από τα μαθητικά χρόνια της καλλιτέχνιδας, το απλό σκίτσο με μολύβι έδωσε τη θέση του σε σειρά έργων, όπου μικροσκοπικά κομμάτια γραμματοσήμων συντέθηκαν στο γυαλί για να δώσουν χρώμα, αρχικά σε ήρωες παιδικής λογοτεχνίας και αργότερα σε θέματα εμπνευσμένα από γνωστές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

Στις προσωποκεντρικές της ελαιογραφίες στις σειρές έργων της «Ρομαντικά», «Κίνηση και Aρμονία» και «Μουσικά Όργανα», εναλλάσσονται το σκοτάδι της θλίψης και της απόγνωσης από εικόνες του πολέμου και της προσφυγιάς, με το φως της χαράς της ζωής, της τέχνης και της δημιουργίας.

Παράλληλα, η ανάγκη επιστροφής σε εικαστικές, άφθαρτες από το χρόνο, αξίες και η αγωνία για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, οδήγησε τη δημιουργό σε μια μεταφορά παραδοσιακών μοτίβων σε πίνακες, με βάση το μεταξωτό ύφασμα, αλλά και στην τελευταία συλλογή της «Παραδοσιακές Φορεσιές».

Ελληνίδες από όλες τις μεριές της πατρίδας μας, φιγουράρουν με τις παραδοσιακές τους στολές, τις οποίες η Αμαλία Λιάχνη έχει αποδώσει με σεβασμό στο αυθεντικό και έμφαση στη λεπτομέρεια και το χρώμα.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα

Η Αμαλία Λιάχνη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στη Δράμα και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Επέλεξε να εγκαταλείψει το όνειρο των σπουδών διακοσμητικής, για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Ανέκαθεν όμως η ζωγραφική αποτελούσε ένα κομμάτι της ζωής της. Έχει πραγματοποιήσει 5 ομαδικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές.