Η έκθεση, προβολή φωτογραφικού υλικού από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη σε βίντεο, με τίτλο Ελληνικές Θάλασσες- Ένα Φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο περιλαμβάνει μια επιλογή από φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην ομότιτλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 10 Οκτωβρίου 2013 έως τις 14 Ιανουαρίου 2014, σε επιμέλεια της Αλίκης Τσίργιαλου (Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη), της Φανής Κωνσταντίνου (τέως Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη) και του Κωστή Αντωνιάδη (καθηγητή στο T.E.I. Αθήνας).

Στο πέρασμα των αιώνων η ελληνική θάλασσα, άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του τόπου και με τη ζωή των κατοίκων του, δεν έπαψε να εμπνέει ποιητές και καλλιτέχνες. Μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας στα μισά περίπου του 19ου αιώνα ως σήμερα, στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις του ελληνικού θαλασσινού τοπίου προστέθηκαν αναρίθμητες φωτογραφικές εικόνες του ίδιου θέματος. Λιμάνια, νησιά, παράκτιες περιοχές, θαλασσογραφίες και σκηνές από τη ζωή των ναυτικών και των ψαράδων απαθανατίστηκαν μέσα από το φακό, άλλοτε με στόχους καταγραφικούς και άλλοτε με αξιώσεις καλλιτεχνικές.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, σταχυολογήθηκαν μετά από συστηματική αναδίφηση σε αρχεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις τέσσερις χρονολογικές ενότητες της έκθεσης, οι εικόνες «μελετούν» τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες φωτογράφοι και οι ξένοι συνάδελφοί τους που επισκέφθηκαν ή έζησαν μεγάλα διαστήματα στη χώρα, προσέγγισαν και ερμήνευσαν τις ελληνικές θάλασσες, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Οι ενότητες της έκθεσης στο αεροδρόμιο:

– Η θάλασσα στη φωτογραφία του 19ου αιώνα.
Μια συμπτωματική παρουσία.

– Η θάλασσα ως αντανάκλαση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η μαγεία του στιγμιότυπου.

– Η φωτογραφική αποτύπωση της θάλασσας τα χρόνια στον Μεσοπόλεμο.
Απόπειρες καλλιτεχνικής έκφρασης.

– Η στροφή προς το θαλασσινό τοπίο τα μεταπολεμικά χρόνια.
Το Αιγαίο ως αναπαράσταση και αίσθηση.

Η έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες, Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο» μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» – Επίπεδο Αφίξεων – Είσοδος 1, πρόσβαση ελεύθερη σε 24ωρη βάση.

Συντελεστές

Συντονισμός: Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Σοφία Χανδακά, Μουσείο Μπενάκη
Επιστημονική Επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου, Μουσείο Μπενάκη
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος, Μουσείο Μπενάκη
Βίντεο: Ναστάζια Αράπογλου
Γραφιστικές εφαρμογές: Πίνδαρος Χαρισιάδης
Επικοινωνία: Νικολέττα Μέντη, Αθηνά Ησαΐα, Μουσείο Μπενάκη


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Βούλα Παπαϊωάννου Αίγινα, 1950-1955 © Μουσείο Μπενάκη/Φωτογραφικά Αρχεία