Το έντεχνο κλασικό ύφος διασταυρώνεται με τον αυτοσχεδιασμό, την τζαζ, το μιούζικαλ και όχι μόνο, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει με ευφάνταστο τρόπο πρωτότυπα έργα αλλά και διασκευές των Keith Jarrett [Κηθ Τζάρρετ], Richard Rodney Bennett [Ρίτσαρντ Ρόντνυ Μπέννετ] και George Gershwin [Τζωρτζ Γκέρσουιν]. Οι δύο δεξιοτέχνες θα συστήσουν επίσης στο κοινό τη Δεύτερη σονάτα για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο του Claude Bolling [Κλωντ Μπολλίνγκ] (πρώτη πανελλήνια), την οποία θα παρουσιάσουν σε συνεργασία με τον ντράμερ Νίκο Κασσαβέτη και τον κοντραμπασίστα Τεό Λαζάρου, ενώ θα ερμηνεύσουν ακόμη δύο συνθέσεις του Χρίστου Παπαγεωργίου για σόλο πιάνο και για δύο πιάνα καθώς και τρία αποσπάσματα από τη Σουίτα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Περικλή Κούκου.

Ο κύκλος «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος» συμπεριλαμβάνει, για το 2021, δύο ακόμη συναυλίες: στις 7 Δεκεμβρίου ο λυράρης Γιώργος Καλούδης δίνει ραντεβού με τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου σε ένα ρεσιτάλ που ξετυλίγει τον μίτο της Παλαιάς Μουσικής μέσα από τον ήχο της κλασικής κρητικής λύρας και της ανθρώπινης φωνής και στις 12 Δεκεμβρίου ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης συνδυάζουν σολιστικά έργα και ντούο στο πλαίσιο του ρεσιτάλ τους «Διάλογοι – Μονόλογοι».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα της βραδιάς

Στο πρώτο μέρος, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιος Πάππας θα παίξουν συνθέσεις για σόλο πιάνο (Heartland) του Keith Jarrett, αλλά και για δύο πιάνα (Four Piece Suite) του Richard Rodney Bennett. Eπίσης, θα παρουσιαστούν τρία αποσπάσματα από τη Σουίτα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Εισαγωγή, Η σύγκρουση, Περιπλανώμενος Θνητός) του Περικλή Κούκου καθώς και τα έργα του Χρίστου Παπαγεωργίου Προσευχή και Αυτοσχεδιασμός στο όνομα του Κ.J., για σόλο πιάνο και The Musical Suite, για δύο πιάνα.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας τους, οι δύο σολίστ υποδέχονται στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος τον ντράμερ Νίκο Κασσαβέτη και τον κοντραμπασίστα Τεό Λαζάρου, σε συνεργασία με τους οποίους θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Σονάτα αρ. 2 για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο, σε κλασικό και τζαζ ύφος, του Γάλλου συνθέτη Claude Bolling καθώς και το κοσμαγάπητο The Man I Love του George Gershwin σε μια πολύ ιδιαίτερη διασκευή για δύο πιάνα, ντραμς και κοντραμπάσο που υπογράφει ο Αναστάσιος Παππάς.

Βιογραφικά

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών («Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη», «ΟΜΜΑ στις Τέχνες», «Σταθμός Μέγαρο» κ.ά.).

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συμφωνικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων, Lincoln Center, Carnegie Hall, Berlin Philharmonie, Barbican Hall, St James Palace στο Λονδίνο, Kioi Hall στο Τόκιο, Dvořák Hall στο Rudolfinum). Έχει συνεργαστεί με φημισμένα ορχηστρικά σύνολα όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, η Φιλαρμονική της Οδησσού, η NHK της Ιαπωνίας, η Συμφωνική του Μονάχου, η Συμφωνική της Μάλαγας, η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Συμφωνική της Εμίλια Ρομάνια «Arturo Toscanini», η Κρατική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης κ.λπ. Έχει ηχογραφήσει για διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς όπως το BBC, το Berlin Radio 3, η Ελβετική Ραδιοφωνία, η RAI και η ARD.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου έχει τιμηθεί με το α΄ βραβείο σύνθεσης «2 Agosto 1999», ενώ του έχουν απονεμηθεί επίσης τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, ASCAP 2013 (που απέσπασε η Φιλαρμονική του Μπάφαλο-Νέα Υόρκη για την αμερικανική πρεμιέρα του έργου του «Πυρρίχιος») και Πολιτιστικής Προσφοράς ΕΡΑ 3. Διετέλεσε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος καθώς και ειδικός πολιτιστικός σύμβουλος της ΕΡΤ.

Ο Αναστάσιος Παππάς έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική, όπου τιμήθηκε με το βραβείο «Michael Radick Memorial Fund», γεγονός που τον οδήγησε στο ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης (1996). Έχει δώσει ρεσιτάλ στο εξωτερικό (South Βank Center, Ateneul Roman, Philipszaal, Beurs van Berlage κ.ά.), έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες καθώς και με πολλά σύνολα στο εξωτερικό (Καμεράτα της Βουδαπέστης, Sinfonietta του Λονδίνου, Συμφωνική της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, London Soloists, Φιλαρμονικές Ενέσκου, Κλουζ της Μολδαβίας και Ιασίου, Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης κ.ά.), ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους έλληνες και ξένους μαέστρους. Το 2012, έλαβε μέρος στο φεστιβάλ του συνθέτη και πιανίστα Fasil Say στην Αττάλεια. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις ελληνικών, αμερικανικών, βρετανικών και ρουμανικών ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και σε παραγωγές της ελληνικής και αμερικανικής τηλεόρασης. Παρουσιάζει συχνά σε α΄ πανελλήνια εκτέλεση σύγχρονα έργα (Κοντσέρτο για πιάνο του Schnittke, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Θ. Αντωνίου, Διπλό κοντσέρτο για πιάνο και έγχορδα του Θ. Μικρούτσικου κ.ά.), ενώ έχει ερμηνεύσει σε α΄ πανελλήνια και το Κοντσέρτο KV 414 του Μozart σε φορτεπιάνο. Έλαβε μέρος στον κύκλο του Μεγάρου «Τα εννέα κοντσέρτα του Μπετόβεν σε όργανα εποχής», ερμηνεύοντας το Πέμπτο («Αυτοκρατορικό»). Διδάσκει πιάνο στην Αθήνα και στο Δημοτικό Ωδείο Πάτρας.