Μια τριπλή πρόκληση για τρεις ανερχόμενους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα του ταλέντου τους σε συναυλίες τους εντός και εκτός Ελλάδος. Μια νεανική ματιά, από τον βιολονίστα Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, τον τσελίστα Τίμο Γαβριηλίδη-Πέτριν και τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη, στο Adagio σε μι ύφεση μείζονα («Νυχτερινό) και στο Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], αλλά και στο Τρίο αρ. 2 σε ντο μείζονα του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς]. Τρία αριστουργήματα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου με την υπογραφή δύο μεγάλων ρομαντικών συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ.

Η εμφάνιση του Αλέξανδρου Γαβριηλίδη-Πέτριν, του Τίμου Γαβριηλίδη-Πέτριν και του Κωνσταντίνου Δεστούνη στο Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος ολοκληρώνεται στις 24/5 με τη συναυλία «Αν είχαν οι στίχοι μου φτερά…». Συμμετέχουν η υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου, η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος.

Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Ο βιολονίστας Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Το διάστημα 2010-2020 έζησε στις ΗΠΑ, όπου εμφανίστηκε σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και απέσπασε βραβεία σε διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, α΄ βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου των New York Chamber Players. Έκανε το ντεμπούτο του στο New World Center με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Μαϊάμι. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει εμφανιστεί ως μέλος ορχηστρών σε περίφημες αίθουσες συναυλιών: Κάρνεγκι Χολ και Άλις Τάλλυ Χολ της Νέας Υόρκης, Ουόλτ Ντίσνεϋ Χολ του Λος Άντζελες κ.ά. Στην Ευρώπη έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και έχει δώσει συναυλίες σε Αρμενία, Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία και Ρωσία. Από το 2015 διδάσκει σε μουσικές σχολές του Μπρούκλιν, στο Σαν Φρανσίσκο, το Όκλαντ και Ρέντγουντ Σίτι της Καλιφόρνιας. Σημαντικότερη στιγμή, το ρεσιτάλ που έδωσε στο Πεκίνο, τον Αύγουστο του 2019, στο Στάινγουεϋ Χολ. Κάτοχος τίτλων μπάτσελορ και μάστερ από τη Μουσική Σχολή του Μανχάτταν, με μέντορα τον Isaac Malkin, το 2017 συνέχισε σπουδές στο Κονσερβατόριο του Σαν Φρανσίσκο, με καθηγητές τους Ian Swensen και Alexander Barantschik, ενώ από το 2018 εμπλουτίζει τις γνώσεις του με την Pamela Frank και τη Midori Goto στη Μουσική Σχολή Θόρντον (Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας), με πλήρη υποτροφία. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Συμμετείχε ενεργά στο masterclass/workshop του Λεωνίδα Καβάκου το 2012, το 2014 και το 2016. Από τον Απρίλιο του 2021 είναι στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και μέλος της ορχήστρας δωματίου Athens Classical Players.

Τίμος Γαβριηλίδης-Πέτριν

Από τους κορυφαίους έλληνες σολίστ της νέας γενιάς, ο τσελίστας Τίμος Γαβριηλίδης-Πέτριν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε οικογένεια μουσικών. Έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης ορχήστρες: Φιλαρμονική του Ελσίνκι, Σινφονιέττα της Τάπιολα, Συμφωνική του Λάχτι, Συμφωνική του Κάνσας Σίτι, Καμεράτα του Ισραήλ κ.ά. Πρόσφατα συνέπραξε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λεωνίδα Καβάκο, σε μια συναυλία που έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου «Πάουλο» (2018) στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, απέσπασε το δ΄ βραβείο και τα ευνοϊκά σχόλια του Τύπου για τον «όλο πάθος σολιστικό του χαρακτήρα», την «παλλόμενη μελωδικότητα» και την «αυθεντικότητά του» (Helsingin Sanomat). Το 2015 κέρδισε το α΄ βραβείο στο διαγωνισμό Astral Artists. Το 2021, μαζί με τους συναδέλφους του Josef Špaček και George Fu, ίδρυσε το Trio Zimbalist. Το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, όπου ερμήνευσε έργα για τσέλο και πιάνο του σύγχρονου συνθέτη Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ. Παθιασμένος με τη μουσική δωματίου, έχει συμπράξει με σπουδαίους μουσικούς (Pamela Frank, Kim Kashkashian, Jonathan Biss, Miriam Fried, Ignat Solzhenitsyn κ.ά.). Έχει σταθερή παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Marlboro Music Festival. Άρχισε τις μουσικές σπουδές του στη Θεσσαλονίκη με τον Δημήτρη Πάτρα και συνέχισε στο Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις (Φιλαδέλφεια) και στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας (ΗΠΑ) με τους Carter Brey, Peter Wiley και Laurence Lesser. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Κωνσταντίνος Δεστούνης

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης (πιάνο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι νικητής πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, με κυριότερους το Γκραν Πρι Μαρία Κάλλας (Αθήνα), τον Διεθνή Διαγωνισμό των Νοτίων Χάιλαντς (Southern Highlands, Καμπέρα Αυστραλίας) και τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης. Ως νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision Young Musicians, στη Βιέννη. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, το Ισπανικό Σωματείο «Κόσμος εν αρμονία» και άλλους φορείς. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Αυστραλία και έχει δώσει ρεσιτάλ στις αίθουσες Έλγκαρ του Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ στο Λονδίνο, Λα Φενίτσε της Βενετίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.ά. Στη δισκογραφία του ξεχωρίζουν τα πιανιστικά άπαντα του Θόδωρου Αντωνίου (Naxos) σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση και σε συνεργασία με τον συνθέτη. Είναι διδάκτωρ του Βασιλικού Μουσικού Κολεγίου του Λονδίνου με αντικείμενο έρευνας τα πιανιστικά έργα του Αντωνίου, και απόφοιτος του Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (μάστερ στο πιάνο), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ειδίκευση πιάνου με καθηγητή τον Igor Petrin) και του Ελληνικού Ωδείου (δίπλωμα πιάνου με την Αγάθη Λεϊμονή, πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη στο πρόγραμμα μπάτσελορ του Βασιλικού Μουσικού Κολεγίου του Λονδίνου. Διδάσκει
πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης).

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις Απρίλιος‒Μάιος‒Ιούνιος 2023
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023