Το Bobos Arts Festival, το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ που το κοινό αγκάλιασε με την συμμετοχή και την αγάπη του, έρχεται την Κυριακή 29 Μαΐου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, με την πέμπτη κατά σειρά διοργάνωσή του.

Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας, επιστρέφει ανανεωμένο και υπόσχεται να ξορκίσει όλα τα κακά με μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο παιδί, τον πολιτισμό και τις τέχνες!

Στον καταπράσινο κήπο του Μεγάρου, μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παιδικές παραστάσεις και θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δράσεις, που στόχο έχουν να εξάψουν τη φαντασία και να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες.

Μουσική, θέατρο, εικαστικά και δημιουργικές δράσεις σε ένα ταξίδι, γεμάτο ήχους και χρώματα, στον μαγικό κόσμο της τέχνης και της φαντασίας!

Η Έλλη Δαβάκη είναι η διοργανώτρια της εκδήλωσης.


-Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Bobos Arts Festival πραγματοποιείται και πάλι φέτος. Πώς νιώθετε για αυτήν την επιστροφή;

Σαν να είναι η πρώτη μας φορά! Ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι!

Όπως όλοι έτσι και εμείς, ζήσαμε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο, κατά την οποία όλες οι προγραμματισμένες μας εκδηλώσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Όλη αυτή η κατάσταση μας έδωσε όμως και το χρόνο να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε νέα πράγματα. Εν μέσω πανδημίας και ενώ ψάχναμε τρόπο να παραμείνουμε δημιουργικοί και να έρθουμε σε επαφή με το κοινό μας, ιδρύσαμε το Bobos Family Radio, ένα ψηφιακό ραδιοφωνικό σταθμό με επιλεγμένες μουσικές για όλη την οικογένεια και πρωτότυπες εκπαιδευτικές εκπομπές, ο οποίος σιγά-σιγά πλαισιώθηκε από μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και φορέων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και πλέον λειτουργεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού!

Μας έλειψε όμως η δια ζώσης επαφή με τον κόσμο, το θέατρο, οι live μουσικές, οι μεγάλες συνευρέσεις και τα παιδικά χαμόγελα! Έτσι τώρα που όλα αυτά επιστρέφουν δεν θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς περισσότερο χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι για την επιστροφή του φεστιβάλ μας!

-Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το Φεστιβάλ;

Η ενασχόλησή μου με τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, όταν είχα την τύχη να εργάζομαι στο τμήμα παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής, που εκείνη την εποχή έφερνε μια σειρά εξαιρετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας και άλλους πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού. Τότε για πρώτη φορά είδα πώς η εκπαίδευση μέσω της τέχνης μπορεί να γίνει παιχνίδι και μέσω αυτού τα παιδιά να μάθουν αβίαστα αλλά και ουσιαστικά.

Αρκετά χρόνια μετά όταν ο σύζυγος μου και εγώ γίναμε και οι ίδιοι γονείς, διαπιστώσαμε την ανάγκη μιας διοργάνωσης που να φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες και ταυτόχρονα να προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια. Έτσι σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιάζαμε συγκεντρωμένες μερικές από τις παραστάσεις και δράσεις που εμείς οι ίδιοι καταρχήν θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε μαζί με το παιδί μας.

-Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά κατά την οποία διοργανώνεται το Bobos Arts Festival. Θα λέγατε πως έχει αλλάξει η διοργάνωση με τα χρόνια;

Θέλω να πιστεύω ότι όπως περνάνε τα χρόνια μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε ταυτόχρονα. Όχι πολύ και όχι εις βάρος μας ελπίζω, μιας και προσπαθούμε να κρατάμε πάντα τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό που μας οδήγησε αρχικά στο να σχεδιάσουμε αυτό το φεστιβάλ.

Το πρώτο μας φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 2016, σε κλειστό χώρο και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, όμως αμέσως φάνηκε η θερμή ανταπόκριση του κόσμου και έτσι από την επόμενη κιόλας χρονιά η διοργάνωση μεταφέρθηκε σε έναν μεγαλύτερο, εξωτερικό χώρο. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα χαλαρότερο, φεστιβαλικό θα λέγαμε κλίμα, στο οποίο δεν θα υπήρχε συγκεκριμένος αριθμός θέσεων στην κεντρική σκηνή αλλά αυτή θα βρίσκονταν σε έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο, ούτως ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν τις παραστάσεις ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με αρκετές παράλληλες δράσεις και εργαστήρια «ανοιχτής ροής», ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιλέγουν επί τόπου πότε αλλά και σε ποια θα συμμετάσχουν. Από εκεί και πέρα η διοργάνωση πήρε σιγά-σιγά τον δρόμο της μέχρι που το 2018 βρήκε το «σπίτι» της στον όμορφο κήπο του Μεγάρου Μουσικής!

-Ανακοινώθηκε ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα, με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας το σκεπτικό πίσω από τις επιλογές; Υπάρχει κάτι που τις συνδέει;

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες, παρουσιάζοντας μέσα σε μία ημέρα συγκεντρωμένες μερικές από τις πιο αξιόλογες -κατά τη γνώμη μας- παραστάσεις και δράσεις. Έτσι ολόκληρη τη χρόνια διεξάγουμε την έρευνά μας και επισκεπτόμαστε, συνήθως οικογενειακά μαζί με τον γιό μας, παραστάσεις και δράσεις ώστε να επιλέξουμε αυτές που τελικά θα παρουσιάσουμε.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ποιότητα, η γενικότερη αισθητική αλλά και η εκπαιδευτική διάσταση όλων όσων επιλέγουμε. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε προσεγμένες παραστάσεις και δράσεις που απευθύνονται με σεβασμό στα παιδιά και που συχνά μιλούν, με ευχάριστο πάντα τρόπο, για θέματα ουσιαστικά, για αξίες και ιδανικά αλλά και για όλα όσα μπορεί να τα απασχολούν και να τα ευαισθητοποιούν, με τον τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί να καταφέρει.

-Με βάση και την εμπειρία σας από τις προηγούμενες διοργανώσεις, υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις που ξεχωρίζετε και που πιστεύετε πως θα ενθουσιάσουν ιδιαιτέρως τα παιδιά;

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής, που αποτελεί και τον βασικό κορμό του φεστιβάλ, έχει σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Εκεί θα παρακολουθήσουμε αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις όπως το μουσικό «Καμπαρέ των ζώων» του Γιώργη Χριστοδούλου, το κλασικό έργο «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν, το έργο «Η έμπνευση μου είπε παραμύθια να σας πω» της θεατρικής ομάδας Piedi Sporchi, την νέα μουσική performance «Ο Γκυ και οι μαγικές τρύπες», με τους Θάνο Κοσμίδη και Αλέξη Ιωάννου (από τους Burger Project), το acapella φωνητικό σύνολο «8tetto», σε μια διαφορετική μουσική «παράσταση», το «Circus & Bubble Show» των Kokoika αλλά και την πρωτότυπη δράση του stand up κωμικού Γιώργου Χατζηπαύλου, ο οποίος θα προσκαλέσει τα παιδιά στη σκηνή για να πουν τα δικά τους αστεία!

Πέρα από το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής όμως, στις πολλές και προσεκτικά σχεδιασμένες παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, τα παιδιά σίγουρα θα βρουν κάτι να τους ενθουσιάσει! Είτε αυτό είναι ένα από τα πολλά εργαστήρια κατασκευών ή upcycling, το εργαστήρι κινηματογράφου, τα πειράματα χημείας, η family yoga, οι αφηγήσεις παραμυθιών, η φιλαρμονική ορχήστρα, το κυνήγι θησαυρού και τόσα άλλα, είτε είναι μία από τις περιφερόμενες δράσεις όπως η Drums & brass band ή οι ξυλοπόδαροι.

Αυτά και πολλά άλλα, μαζί με πολλές μικρές εκπλήξεις, που μας περιμένουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του κήπου, σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά!

-Οι δράσεις που έχετε οργανώσει απευθύνονται σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Θα λέγατε πως είναι μια πρόκληση το να εντοπίσετε εκδηλώσεις που να ανταποκρίνονται σε κάθε ηλικία;

Μια καλή παιδική παράσταση μπορεί να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, ακόμα και στους ενήλικες. Άρα η πρόκληση για εμάς βρίσκεται περισσότερο στο να εντοπίσουμε τις πραγματικά καλές παραστάσεις. Το κατά πόσον θα παρακολουθήσει, και τελικά θα ευχαριστηθεί μια παράσταση ένα παιδί, συνήθως εξαρτάται από το ίδιο το παιδί αλλά και την εξοικείωση που έχει με τέτοιου είδους δράσεις. Φυσικά άλλα θα αποκομίσει από το ίδιο έργο ένα παιδάκι 3-4 ετών και αλλά ένα μεγαλύτερο, όμως όλα έχουν κάτι να πάρουν από την εμπειρία αυτή.

Το ίδιο ισχύει και για τα εργαστήρια και τις υπόλοιπες παράλληλες δράσεις, η συμμετοχή στις οποίες συνήθως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο αναπτυγμένη λεπτή κινητικότητα έχει το κάθε παιδάκι. Το καθένα έχει τους χρόνους του και άλλωστε στα εργαστήριά μας λαμβάνεται αυτό υπόψη και δεν απαιτείται κάτι ιδιαίτερο από τα παιδιά. Σκοπός είναι περισσότερο να περάσουν καλά και να έρθουν σε επαφή με κάποια πράγματα που ίσως τους κινήσουν το ενδιαφέρον για να ασχοληθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Στο πρόγραμμά μας έχουμε μια μεγάλη ποικιλία παράλληλων δράσεων, από τις οποίες μπορεί κανείς να επιλέξει επί τόπου αυτές που του ταιριάζουν καλύτερα, πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών αλλά και τη βοήθεια των γονιών-συνοδών όπου χρειάζεται.

-Ποια είναι τα βασικότερα μηνύματα που ευελπιστείτε να αντλήσουν τα παιδιά από το φετινό Φεστιβάλ;

Οι δράσεις του φεστιβάλ είναι πολλές και αντίστοιχα τα μηνύματα που η κάθε μία περνάει στα παιδιά. Εμείς σαν διοργάνωση αυτό που θέλουμε είναι καταρχάς τα παιδιά να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν! Μέσα όμως από τη διασκέδαση ελπίζουμε ότι θα πάρουν και αρκετά από τα σημαντικά μηνύματα με τα οποία καταπιάνονται οι διάφορες παραστάσεις και δράσεις μας, όπως είναι ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό!

-Αν λάβουμε υπόψη μας και την υπέρμετρη χρήση της τεχνολογίας σήμερα, πιστεύετε πως, στην καθημερινότητά τους, τα παιδιά έχουν αρκετές ευκαιρίες να έρχονται σε επαφή με την τέχνη, αλλά και τη δική τους δημιουργικότητα;

Τα παιδία είναι εκ φύσεως δημιουργικά, ο πειραματισμός και η εξερεύνηση, που εκφράζεται συνήθως μέσα από το παιχνίδι, είναι έμφυτα. Μέσα απ΄ αυτά μαθαίνουν, ανακαλύπτουν τον κόσμο και αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητές, όπως η δημιουργική και η συνδυαστική σκέψη.

Η τεχνολογία έχει και αυτή φυσικά πολλά να προσφέρει (ακόμα και δημιουργικά πολλές φορές) αλλά είναι σημαντικό η χρήση της να γίνεται με μέτρο, ώστε να μένει χρόνος στα παιδιά για όλα τα παραπάνω. Θα πρέπει εμείς οι γονείς να βάζουμε αυτό το μέτρο και να προσπαθούμε να δίνουμε τα ερεθίσματα για να ανακαλύψουν τα παιδιά τη δική τους δημιουργικότητα.

Το ελεύθερο παιχνίδι, η ενασχόληση με τη ζωγραφική και τις κατασκευές, μια ωραία μουσική, ένα βιβλίο, ακόμα και μια καλή ταινία είναι πράγματα που εύκολα εντάσσονται στην καθημερινότητα κάθε σπιτιού. Από εκεί και πέρα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μια μεγάλη γκάμα πραγματικά αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων για παιδιά που συμβαίνουν στην πόλη μας και που μπορούν να δώσουν στα παιδιά επιπλέον ερεθίσματα και να συμβάλλουν στην πολιτιστική και αισθητική τους καλλιέργεια.

Διαβάστε επίσης:

5o Bobos Arts Festival στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών