Τα Βραβεία 2013 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απονεμήθηκαν στην κεντρική σκηνή της Στέγης  Γραμμάτων και Τεχνών.

Οικοδεσπότες της βραδιάς, που έλαβε χώρα την Τρίτη 2 Απριλίου 2013, ήταν οι χαρισματικοί Μάκης Παπαδημητρίου και  Βάσω Καβαλιεράτου, ενώ την τελετή σκηνοθέτησε ο Σίμος Κακάλας.

Στην κατάμεστη από κινηματογραφιστές αίθουσα, η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της βραδιάς, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του κινηματογραφικού νόμου και υποστήριξης της πολιτιστικής δημιουργίας. «Δεν υπάρχει στο κάδρο Υπ. Πολιτισμού γιατί υπάρχει κρίση.΄Η μήπως ακριβώς επειδή δεν υπάρχει Υπ. Πολιτισμού, υπάρχει κρίση; Και μήπως η περιφρόνηση του πολιτισμού είναι η πραγματική κρίση που μας στιγματίζει ως άτομα και ως κοινωνία»; ήταν τα ερωτήματα που έθεσε προς κάθε αρμόδιο, θυμίζοντας πως οι Ελληνικές Ταινίες συνεχίζουν κάθε χρόνο –χωρίς στήριξη- να δημιουργούνται και να διαπρέπουν, επικοινωνόντας διεθνώς το σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό..

Στο πνεύμα της αμφίδρομης πολιτιστικής επικοινωνίας με το εξωτερικό, η Κατερίνα Κασκανιώτη, γενική διευθύντρια περιεχομένου και πλατφόρμας Nova, απένειμε στον Γιώργο Χωραφά το τιμητικό βραβείο Nova, για πρώτη φορά φέτος. Το συγκεκριμένο βραβείο θα απονέμεται από τον μέγα χορηγό της ΕΑΚ, σε Έλληνες της διασποράς, που διαπρέπουν στον κινηματογραφικό χώρο.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τίμησε φέτος για τη συνολική προσφορά της στην 7η Τέχνη, την αειθαλή Ζωή Λάσκαρη. Το βραβείο της απένειμε ο παλιός συνεργάτης της και μέλος της ΕΑΚ, Νίκος Καβουκίδης. Η κυρία Λάσκαρη ευχαρίστησε συγκινημένη την Ακαδημία, μνημόνευσε τη Φίνος film και είπε χαρακτηριστικά πως «ταινίες δεν βλέπεις, ούτε δημιουργείς επειδή δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, αλλά επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς».

Για 4η χρονιά, η ΕΑΚ ανέδειξε συμβολικά τη σύνδεση του κινηματογράφου με την κοινωνία, επιλέγοντας εξέχοντες ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους:

Βαμβακάρης Κωνσταντίνος, Δημήτρης Καλαβρός, Σόνια Θεοδωρίδου, McYinka, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κωστής Μαραβέγιας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμος Αβδελιώδης, Αμαλία Αρσένη, Βασιλική Τρουφάκου, Μάκης Βερέμης, Βικτόρια Χίσλοπ, Κώστας Βουτσάς, Graig Walzer, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Ιάσωνας Τσάκωνας, Διοχάντη, Αγάπη Κεφαλογιάννη, εθνική ομάδα πόλο γυναικών.

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές, χειροκρότησαν, τίμησαν, επιβραβεύσαν τους συναδέλφους τους, αλλά και έδωσαν τις καλύτερες συστάσεις σε όσες ταινίες δεν έχουν προβληθεί ακόμα σε διανομή. Όπως πάντα, το επόμενο και σημαντικότερο ραντεβού, είναι με το κοινό στις αίθουσες.

 Τα βραβεία:

Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, απονεμήθηκε στους Γιώργο Καρναβά, Έκτορα Λυγίζο, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκου, για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης, απονεμήθηκε στη Στέλλα Θεοδωράκη, για την ταινία  Ημερολόγια Αμνησίας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο Θάνο Αναστόπουλο για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Σεναρίου, απονεμήθηκε στους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Γιάτση, για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Έκτορα Λυγίζο για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους, απονεμήθηκε στον Νεριτάν Ζιντζιρία για την ταινία Χαμομήλι.

Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, απονεμήθηκε στο Γιάννη Παπαδόπουλο για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Αμαλία Μουτούση για την ταινία Χαρά.

Το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, απονεμήθηκε στον  Ιερώνυμο Καλετσάνο για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Κόρα Καρβούνη για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Φωτογραφίας, απονεμήθηκε στον Ηλία Αδάμη, για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Μοντάζ απονεμήθηκε στη Στέλλα Φιλιπποπούλου, για την ταινία Αν… και στους Τάκη Γιαννόπουλο, Λάμπη Χαραλαμπίδη και Πάνο Δαουλτζή για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής απονεμήθηκε στον Σταύρο Γασπαράτο για την ταινία Αίμα.

Το Βραβείο Σκηνογραφίας απονεμήθηκε στον Ηλία Λεδάκη, για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ενδυματολογίας, απονεμήθηκε στη Δέσποινα Χειμώνα για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ήχου, απονεμήθηκε στους Μαρίνο Αθανασόπουλο, Κώστα Βαρυμποπιώτη, Άρη Λουζιώτη και Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο, για την ταινία Αν…

Το Βραβείο Μακιγιάζ απονεμήθηκε στον Γιάννη Παμούκη, για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, απονεμήθηκε στους Βασίλη Ανδριόπουλο, Γιάννη Βαμβακά, Γιώργο Αλαχούζο, Αργύρη Αλαχούζο και Δημήτρη Γκερπινή, για την ταινία Δεμένη, Κόκκινη Κλωστή.

Το Βραβείο Λουκία Ρικάκη, απονεμήθηκε στη Στέλλα Θεοδωράκη, για την ταινία  Ημερολόγια Αμνησίας.

Η ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας, αποτελεί την πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας των Βραβείων Όσκαρ.