Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει τη φωτογραφική εγκατάσταση της Ελισάβετ Αντάπαση με τίτλο «Με χτύπησε στις 2.45» που θα εγκαινιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στις 19.00 και θα διαρκέσει έως τις 3 Νοεμβρίου 2012. 

Η έκθεση πραγματοποιείται ως παράλληλη δράση της θεατρικής παράστασης “Με χτύπησε στις 2:45” που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” και σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Η εγκατάσταση αποτελείται από τα πορτραίτα 150 εθελοντών συνοδευόμενα από φράσεις-μαρτυρίες προερχόμενες από το βιβλίο της Eléonore Mercier “Je suis complètement battue”, που έχει θέμα την ενδοοικογενειακή βία και αποτελεί τη βάση της παράστασης. Για τη δημιουργία της έκθεσης η καλλιτέχνης ζήτησε από τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους να «δανείσουν» το πρόσωπό τους φωτογραφιζόμενοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτήν την πληθώρα προσώπων χάνεται τελείως η ατομική ταυτότητα του καθενός και εικονοποιείται ένα πορτραίτο της κοινωνίας, με στόχο να καταδειχθεί πως το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Μέσα από το πρόσωπο του «Άλλου», η έκθεση επιχειρεί να υπαινιχθεί το κρυφό πρόσωπο της βίας, τη διεισδυτικότητά της και τη διαρκή παρουσία της στο κοινωνικό σύνολο. Η βία αυτή είναι ευρεία, πολυπρόσωπη και πάντα τραυματική. Είναι ένα παγκόσμιο, διαταξικό και διαχρονικό φαινόμενο που εκδηλώνεται άγρια, μα συχνά καμουφλάρεται και αποσιωπάται. Αποφεύγοντας κάθε απόπειρα αναπαράστασης, οι φωτογραφίες επιθυμούν να υπογραμμίσουν το ρεαλισμό πίσω από τη βία που βιώνουμε, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έστω και αν αρνούμαστε να δούμε το ίδιο το γεγονός, την έκταση και τις συνέπειές του.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Θα μιλήσουν η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών Χρυσάνθη Ζαφειράτου, η δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ρωξάννη Κωστατζίκη, η σκηνοθέτης Ελένη Ευθυμίου και η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Αντάπαση.