Η ταινία Ελεύθερος Σκοπευτής (American Sniper) σε σκηνοθεσία του Κλιντ Ίστγουντ, με τον Μπράντλεϊ Κούπερ,  έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, από την Tanweer.


“…Ένα θα σου πω: δεν θυμάσαι αυτούς που έσωσες, αλλά αυτούς που δεν μπόρεσες

να σώσεις… Αυτά τα πρόσωπα, αυτές τις καταστάσεις τις κουβαλάς για πάντα μέσα σου.”

Κρις Κάιλ, από το μυθιστόρημα American Sniper

Σύνοψη

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης, και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου.

Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Κλιντ Ίστγουντ («Million Dollar Baby», «Gran Torino», «J Edgar»), ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 160 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των ΗΠΑ. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, μένοντας για 18 εβδομάδες στην λίστα των bestseller των New York Times, 13 από αυτές στην κορυφή.

 

Πληροφορίες για την ταινία – TriviaQuotes

Ο Κρις Κάιλ, κατά τον πόλεμο του Ιράκ αναδείχθηκε ως ο πιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.          

Ο Κλιντ Ίστγουντ, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας, λέει ότι πέραν από δεινός σκοπευτής ο Κάιλ ήταν κι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, καθώς μέσα από την ιστορία του διαφαίνονται τα τραύματα που καταφέρνει ένας πόλεμος όχι μόνο στην ψυχοσύνθεση του ίδιου του στρατιώτη αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ, που εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο συνυπογράφει και την παραγωγή της ταινίας, λέει για τον σκηνοθέτη Κλιντ Ίστγουντ ότι ήταν ο ιδανικότερος ίσως άνθρωπος για να διηγηθεί μια τόσο ιδιαίτερη ιστορία με τόσο ωμό και αυθεντικό τρόπο.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρις Κάιλ (σε συνεργασία με τους Σκοτ ΜακΓιούεν και Τζιμ ΝτεΦελίς). Ο Τζέισον Χολ που υπογράφει το σενάριο και την εκτέλεση παραγωγής της ταινίας είχε προτείνει στον Κάιλ να μεταφέρει την ιστορία του στη μεγάλη οθόνη πριν καν γραφτεί το βιβλίο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με ενδιέφερε να γνωρίσω καλύτερα την πορεία ενός στρατιώτη τέτοιου μεγέθους… Τι τον ωθούσε να σκοτώσει και πόσο του στοίχισε αυτό. Όλοι ξέρουμε ότι ο πόλεμος είναι μια κόλαση, αλλά με αυτή την ταινία ήθελα να δείξω και την άλλη, την πιο ανθρώπινη πλευρά του.»

Η ουσία της ζωής του Κρις Κάιλ συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Θεός, Πατρίδα, Οικογένεια. Τρεις έννοιες με βαθιά σημασία για τον ίδιο που αποτελούσαν τον θεμέλιο λίθο για μια ζωή αφοσιωμένη στο καθήκον και μια ανώτερη ιδέα. Οι απαιτήσεις της δουλειάς του ως μέλος της ομάδας ειδικών αποστολών SEAL του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, και ο αντίχτυπός τους στους δικούς του ανθρώπους και ιδιαίτερα στη σύζυγό του, τον οδήγησαν τελικά να επανεξετάσει την ιεράρχηση των τριών αυτών αξιών, αλλά όχι και την αφοσίωσή του σε αυτές.

«Από παιδί είχε μάθει ότι κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται προστάτες. Αυτό τον ώθησε να συμμετέχει σε πολλές κρίσιμες αποστολές, παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά του. Ήταν από τους ανθρώπους που κάνουν τη μία υπέρβαση μετά την άλλη». (Κλιντ Ίστγουντ, σκηνοθέτης/παραγωγός)

Η συγγραφή του μπεστ-σέλερ ξεκίνησε ένα μόλις χρόνο μετά την επιστροφή του Κάιλ στις ΗΠΑ, όταν ο ίδιος δεν είχε ακόμα αποστασιοποιηθεί από την ατμόσφαιρα της εμπόλεμης ζώνης. Χάρη στην σύζυγό του, Τάγια, οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να γνωρίσουν καλύτερα το ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Κρις: ένας στοργικός σύζυγός και πατέρας.

Ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» είναι μια ταινία που διερευνά σχέσεις. Κυρίως όμως, εξερευνά τη σχέση του Κρις με την σύζυγό του, Τάγια, και το πώς παρά την μεγάλη του αγάπη για εκείνη, ένιωθε υποχρεωμένος να εκπληρώσει το καθήκον του προς την πατρίδα.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2013, ένα τραγικό γεγονός μετέστρεψε το αίσθημα ευθύνης των δημιουργών σε υπόσχεση. Ο Κρις Κάιλ, που είχε επιζήσει της εξαιρετικά επικίνδυνης τετραπλής θητείας του στο Ιράκ και είχε αφιερώσει την μετέπειτα ζωή του στην ψυχολογική υποστήριξη των συστρατιωτών του, σκοτώθηκε σε ένα σκοπευτήριο στο Τέξας. Ο φερόμενος ως δράστης ήταν ένας άλλος βετεράνος που εκείνη την εποχή ο Κάιλ προσπαθούσε να βοηθήσει.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ που ενσαρκώνει τον Κρις Κάιλ δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει διά ζώσης. Είχαν μιλήσει μόνο κάποιες φορές τηλεφωνικά.

Μετά τον θάνατο του Κρις Κάιλ, η χήρα του, Τάγια, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη πηγή για την παραγωγή, καθώς μέσα από τις διηγήσεις της κατάφερε να τους μεταδώσει το ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος πριν τον πόλεμο, πόσο τον άλλαξε ο πόλεμος και πόσο επίπονο ήταν για όλους τους να ξαναβρεί τον παλιό εαυτό του.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Μπράντλεϊ Κούπερ ταξίδεψαν στο Τέξας όπου συνάντησαν την οικογένεια του Κρις: την Τάγια, τους γονείς του, Γουέιν και Ντέμπι και τον αδερφό του, Τζεφ.

 

Πρωταγωνιστούν:

Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Μπεν Ριντ, Σάμι Σέικ,

Τζέικ ΜακΝτόρμαν, Ερικ Κλόουζ, Τζόναθαν Γκροφ

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ

Σενάριο: Τζέισον Χολ (βασισμένο στο βιβλίο των Κρις Κάιλ, Σκοτ ΜακΓιούεν, Τζιμ ΝτεΦέλις)

Παραγωγή: Κλιντ Ίστγουντ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρόμπερτ Λόρενζ, Πίτερ Μόργκαν, Άντριου Λάζαρ

Φωτογραφία: Τομ Στερν

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζέιμς Μουρακάμι, Τσαρίσε Καρντένας

Μοντάζ: Τζόελ Κοξ, Γκάρι Ντ. Ρόουτς

Διάρκεια: 132’

Διανομή: Tanweer

6 Υποψηφιότητες για Όσκαρ 

Καλύτερης Ταινίας (Κλιντ Ίστγουντ, Ρόμπερτ Λόρενζ, Άντριου Λάζαρ, Μπράντλεϊ Κούπερ & Πίτερ Μόργκαν – Παραγωγοί)

Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μπράντλεϊ Κούπερ)

Διασκευασμένου Σεναρίου (Τζέισον Χολ)

Μοντάζ (Τζόελ Κοξ & Γκάρι Ντ. Ρόουτς)

Ηχητικού Μοντάζ (Ρόμπερτ Μάρεϊ & Μπαμ Άσμαν)

Ηχητικού Μιξάζ (Τζον Ράιτζ, Γκρεγκ Ρούντλοφ & Γουόλτ Μάρτιν) 

National Board of Review Καλύτερη Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ / Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014 

American Film Institute Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2014