Η “ΕΛΕVΣΙΣ άφιξη του Αξιοσημείωτου” είναι μια έκθεση αφιερωμένη στην πόλη της Ελευσίνας που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα συνιστά ένα διαχρονικό μυστήριο, ένα Ωμό Μουσείο. Διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να καλύψει τη νοητή και φυσική απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι την Ελευσίνα, καλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει, μέσα από κείμενα μεγάλων στοχαστών του ευρωπαϊκού πνεύματος, του Αλμπέρ Καμύ, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Γκυστάβ Φλωμπέρ, την αθέατη πλευρά της μικρής αλλά σπουδαίας αυτής πόλης.

Η Ελευσίνα, μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας και γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή Αισχύλου, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση στο Θριάσιο Πεδίο, 21 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, ανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πορείας της στον χρόνο, ιστορικό ρόλο. Από τον 19ο αιώνα και μετά μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας. Η εικόνα της συντίθεται από το ανθρώπινο μωσαϊκό που δημιουργούν οι διάφορες καταγωγικές κοινότητες συνθέτοντας σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Σήμερα, η 2023 Ελευσίς, κάτω από τον τίτλο Μυστήρια Μετάβασης και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιχειρεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και τη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θέτει στο επίκεντρο την πολιτιστική της δυναμική.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Επιμέλεια:
Ερατώ Κουτσουδάκη, Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση 2023 Ελευσίς
Συντονισμός: Ισαβέλλα-Δήμητρα Καρούτη, Προϊσταμένη Τμήματος Υποστήριξης Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή & Ελένη Τεμπονέρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
Επιμέλεια – Συντονισμός: Χαρά – Ελένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων & Πολιτισμού

Photo credit: Ηλίας Γεωργουλέας

Διαβάστε επίσης:

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση