O Pascal Bruckner, από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες φωνές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας,…

έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012. Ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ο οποίος έχει έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Médicis Δοκιμίου, Renaudot κά) είναι γνωστός στην χώρα μας από το φημισμένο μυθιστόρημά του «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Ρομάν Πολάνσκι, καθώς και δοκίμια όπως «Η νέα ερωτική αναρχία», «Η αέναη ευφορία: δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας» ή «Η τυραννία της μεταμέλειας». Θα συζητήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη, σταθερό συνεργάτη σημαντικών γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για την πορεία του στα γράμματα και όχι μόνο.

Τα μαύρα φεγγάρια τα βρίσκει κανείς στις μέρες μας λίγο έως πολύ παντού: στην ανθρωπιστική καταστροφή, στις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, στα εντεινόμενα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, που μίλησε παλιότερα για τα Μαύρα φεγγάρια του έρωτα (βιβλίο που έγινε και ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι), έρχεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος της Στέγης, και θα μιλήσει για όλα: Θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τον έρωτα και την απιστία, το γάμο ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων, το σεξ σήμερα και στην ιστορία, τα ταμπού που ο σύγχρονος πολιτισμός ξεπέρασε και τα καινούργια που δημιούργησε. Θα μιλήσει για τη θρησκεία και το θρησκευτικό φανατισμό, για την οικολογία, όπου επίσης θεωρεί ότι υπάρχουν φονταμενταλιστές, για τη σημερινή Ευρώπη που έχει απαρνηθεί τον πάλαι ποτέ μαχητικό και δημιουργικό εαυτό της περιοριζόμενη σε μια στείρα, ενοχική και ηττοπαθή διαχείριση του παρελθόντος της. Μήπως είναι αυτή, άραγε, η αληθινή αιτία της σημερινής της κρίσης;

Μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος –βραβευμένος και στα δύο αυτά είδη του λόγου–, λογοτέχνης και φιλόσοφος, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ συνηθίζει να παρεμβαίνει με τα βιβλία και τα άρθρα του στη δημόσια σφαίρα ταράζοντας τα νερά, προκαλώντας, συχνά διχάζοντας με τις απόψεις του, χωρίς ποτέ να υποκρίνεται ότι ακολουθεί τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας.

Έχοντας ενταχθεί νέος στο γαλλικό κίνημα των Νέων Φιλοσόφων, άλλοτε συμπορευόμενος μαζί τους, κι άλλοτε όχι, ανταποκρινόμενος μόνο περιστασιακά στις σειρήνες της ακαδημαϊκής καριέρας που κατά καιρούς του προσφέρθηκε στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγγραφική διαδρομή, μη διστάζοντας να έρθει σε ρήξη ακόμα και με τις δικές του ιδέες. Ο πολυγραφότατος Πασκάλ Μπρυκνέρ έγραψε και παιδικά βιβλία, ενώ μπήκε και στα ενδότερα του κόσμου των εκδόσεων, συνεργαζόμενος επαγγελματικά με τις εκδόσεις Grasset. Στην Ελλάδα, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυκλοφορούν μεταφρασμένα δεκαέξι βιβλία του, από τις εκδόσεις Αστάρτη και Πατάκη.

Η παρουσία του έρχεται όχι μόνο να υπογραμμίσει τη ζωντάνια της γαλλικής σκέψης και κουλτούρας, αλλά και να συνδυαστεί εξαιρετικά με τη δημιουργική, ερεθιστική και πολύπλευρη ματιά και επαφή που η Στέγη επιθυμεί και επιχειρεί να έχει με το σύγχρονο κόσμο.

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192