Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός» στη Σαντορίνη, δέχεται συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών προκειμένου να παρακολουθήσουν την περιοδική εικαστική έκθεση “Element- Environment- Energy” που φιλοξενείται στις επιβλητικές εγκαταστάσεις του.

Σε μια ακόμη συνεργασία του μουσείου με την πλατφόρμα Πολιτιστικού Τουρισμού #[email protected] Contemporary Art Platform, δημιουργήθηκε για το νησί της Σαντορίνης μια ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση 16 εικαστικών καλλιτεχνών που σταθερά εξαντλεί τα νόμιμα όρια της επισκεψιμότητας από τις 9 Αυγούστου οπότε και παρουσιάζεται. Εκτίθενται έργα που πραγματεύονται τις σύγχρονες ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σε επιμέλεια της εικαστικού Γεωργίας Τρούλη.

Σημείωμα επιμελητή:

«Tα 3 e είναι θεμελιώδη στοιχεία της ζωής της δράσης και της ανάπτυξης. Το καθένα από αυτά είναι σημαντικό αλλά η σημασία του καθενός πολλαπλασιάζεται όταν αλληλεπιδρά με τα άλλα και όταν αναπτύσσεται δυναμική μεταξύ των τριών. Ξεκινά από το φυσικό επίπεδο, αυξάνεται γεωμετρικά και αναπτύσσεται ολιστικά όταν φτάνει τα επίπεδα μιας ξεχωριστής ενωτικής ενέργειας, όταν και τα 3 e είναι σε συνεχή επανατροφοδότηση της ουσίας τους και του σημείου αναφοράς τους.

Όταν αυτοί οι άξονες βρίσκονται σε ευθυγράμμιση και αλληλεπίδραση των συχνοτήτων τους, έχουμε συμπύκνωση ενέργειας κι έτσι προκύπτουν δημιουργήματα, δράσεις και φόρμες. Προσεγγίζουμε την πυρηνική πηγή της προσωπικότητας, των σχέσεων, των συλλογικών συσχετίσεων, των επιτευγμάτων ή των καταστροφών καθώς και την απεραντοσύνη της κοσμικής και συμπαντικής συνείδησης.

Στην έκθεση element- environment- energy αναζητούμε τα βασικά στοιχεία που συνοψίζουν μορφή, το περιβάλλον που τα αναδεικνύει και την ενέργεια που όλα μαζί αναδύουν. Σε μια πραγματικότητα που οι εξελίξεις τρέχουν τόσο σε προσωπικό, τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, ο καθένας από εμάς καλείται να εντοπίσει την ενέργεια με την οποία συντονίζεται, αφομοιώνει και αντανακλά μετέπειτα στο περιβάλλον. Μια άσκηση συνείδησης και ενορχήστρωσης του χώρου και επέκτασης της εμπειρίας.

Στην επιλογή των έργων, η όξυνση των αισθήσεων και η ισορροπία είναι το ζητούμενο μέσα από τη συνένωση των τριών αξόνων που αλληλεπιδρούν σε ένα νησί γεμάτο ιστορία, μύθο, παράδοση, έκρηξη, ομορφιά, παλμό και σύγχρονή ζωή με ανθρώπους από όλο τα μέρη του πλανήτη».

Γεωργία Τρούλη
Visual artist -Curator

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Σωτήρης Αντωνιάδης, Γιάννης Καμίνης, Αλέξανδρος Καροζάς, Στέλλα Κόζα, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Χριστίνα Μιχαλοπούλου, Μαριλένα Μπιτζάνη, Μαρία Νενάδη, Τιτίνα Ροντογιάννη, Κώστα Σπυρόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Μπέσυ Σύρου, Γιάννης Στεμπίλης, Γεωργία Τρούλη, Στέλα Χαβιαροπούλου, Kirsikka Soustiel

Διοργάνωση: Κέλλυ Αθανασιάδου_ Restart Platform


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Τιτίνα Ροντογιάννη