Στην έκθεση “Μαρμαρυγή/Sparkling” θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικά, κυανοτυπίες και ανάγλυφα γλυπτά σε μικρό μέγεθος που ανήκουν στην τελευταία ομώνυμη ενότητα δουλειάς της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, 11:00 – 15:00 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 29 Ιουνίου, 2024.

Με αναφορές στο λαμπύρισμα του ήλιου ή του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας, στην διαφάνεια του νερού, στο παιχνίδισμα του φωτός, στις εναλλαγές των χρωμάτων, στα ζώα και τα φυτά στην νέα σειρά έργων η Ελεάννα Μαρτίνου «συνεχίζει» την περιπλάνησή της στην φύση. Όπως στις «Αστικές Εντυπώσεις», στην προηγούμενη σειρά έργων της, είχε ως επίκεντρο το αστικό τοπίο και την παρατήρηση αυτού, τώρα πυρήνας της προσοχής της είναι η ίδια η φύση και τα φαινόμενά της, οι δομές και η ρυθμολογία που την διακρίνει. Οι κορμοί, τα κοχύλια, οι βράχοι, οι πέτρες γίνονται αντικείμενα μελέτης, καταγραφής και αποτύπωσης. Σε αυτά τα έργα απουσιάζει η ανθρώπινη παρουσία και όταν ως εξαίρεση εμφανίζεται είναι μια μορφή πελώρια και απειλητική, υποδηλώνοντας την βαρβαρότητα, την ματαιοδοξία, την αλαζονεία και την απληστία της ανθρωπότητας στη σχέση της με τη φύση. Η Ελεάννα Μαρτίνου με γλαφυρότητα αποδίδει την μαγεία, την γαλήνη και το μεγαλείο της φύσης υποδεικνύοντας μέσα από τον απαράμιλλο πλούτο της, τη θεμελιώδη σημασία της. Θίγει συμβολικά το «ιστορικό» αδιέξοδο και παράδοξο της εποχής μας. Το γεγονός ότι ενώ γνωρίζουμε πώς η καταστροφή της φύσης οδηγεί στον αφανισμό μας, συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας προς το «κενό». Η ομορφιά στα έργα γίνεται ο καθρέπτης της «ασχήμιας» του κόσμου που εμείς φτιάξαμε.

Ελεάννα Μαρτίνου – Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα:

Η Ελεάννα Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα (1981). Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (2006) και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών Αθήνας το 2009. Έχει κάνει κλασικές σπουδές πιάνου στο Ωδείο Αθηνών (1987-2003) και σεμινάρια ψυχοακουστικής και μουσικής τεχνολογίας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ (2015-17). Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα εικαστικών τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2018-). Διδάσκει εικαστικά σε ενηλίκους από το 2000. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ατομικές εκθέσεις: 2022 ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κηφισιά, Αθήνα | 2021 ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, Mosaic, Culture & Creativity & γκαλερί Cube, Πάτρα |2021 ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, γκαλερί Cube, Πάτρα | 2019 YΑΔΕΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θησείο, Αθήνα | 2016 ΑΥΤΟΠΤΕΣ, Eleftheria Tseliou gallery, Αθήνα | 2015 ΣΧΕΣΗ/ΣΧΑΣΗ, κολλέγιο AΚΤΟ, διοργ. Eleftheria Tseliou Gallery, Αθήνα | 2014 ΠΡΟΣΩΠΟΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, Κέντρο ελληνικής γλώσσας Λέξη-Λόγος, Αθήνα | 2013 12+1 ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα | 2012 ΡΑΝΤΑΡ, Batagianni gallery, Αθήνα | 2010 OI ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, Apotheke gallery, Λευκωσία | 2009 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΡΑΝΕΖΙ ΣΤΟ ΜΑΤΡΙΞ, εργοστάσιο Κεσσανλής, ΑΣΚΤ, Απόφοιτοι ΜΕΤ 2009, Αθήνα

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ρυθμός σε μπλε πορτοκαλί, ακουαρέλα σε χαρτί, 18εκ 25εκ