Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους, από 31 Ιουλίου 2014, σε επανέκδοση, την μαύρη κωμωδία του Αλμπέρτο Λατουάδα, με τίτλο «Ελάτε να Πάρετε τον Καφέ Σ’ Εμάς».

 

Ποιος είπε ότι η κωμωδία δε μπορεί να είναι σέξι!

Ο Εμερεζιάνο (Ούγκο Τονιάτσι) είναι ένας μεσήλικας εφοριακός υπάλληλος, αφοσιωμένος στην αναζήτηση εύπορης συζύγου. Εξόφθαλμα έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρας που ξεχειλίζει επιθυμίες και πάθη – περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει το ίδιο του το στομάχι – ο Εμερζιάνο τοποθετείται από την υπηρεσία του στη βόρεια Ιταλία, όπου φυσικά δε μπορεί με τίποτα να υποψιαστεί τι τον περιμένει. Εκεί θα συναντήσει τρεις αδερφές, οι οποίες παρότι πλούσιες, δυστυχώς γι’ αυτόν δεν είναι καθόλου νέες και όμορφες.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνος αποφασίζει να παντρευτεί μια από αυτές και τις άλλες δυο να τις διατηρήσει στον κύκλο “αγάπης και εμπιστοσύνης” του, ως ερωμένες. Οι άπειρες ερωτικά και ανυποψίαστες αδερφές αρχίζουν σταδιακά να λαχταρούν όλο και περισσότερους άντρες και ξεδιπλώνουν, στην πορεία, τα σεξουαλικά τους ταλέντα.

Όλα δείχνουν να λειτουργούν ομαλά για τον Εμερεζιάνο, μέχρι την ημέρα που εισβάλλει στη ζωή του μια νεαρή σερβιτόρα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ο δύσμοιρος ήρωάς μας θα μετατραπεί σε αβοήθητο αιχμάλωτο και έρμαιο των ιδιοτροπιών διψασμένων για αγάπη γυναικών.

Η Ιταλία δεν φοβάται να γελάσει

Ο καυστικός και ιδιαίτερα χιουμοριστικός σχολιασμός των Ιταλών για την ανθρώπινη φύση και τις ευαίσθητες κοινωνικές συμβάσεις ήταν, ευτυχώς, ανέκαθεν ανεξάντλητος. Η ιταλική κωμωδία, είτε ως κομμάτι της περίφημης «κομέντια α λα ιταλιάνα» είτε μακριά από την αίγλη των σούπερ-σταρς και τις διάσημες κινηματογραφικές παραγωγές της, κατάφερε να αποτελέσει, παραδοσιακά, σημαντικό σημείο αναφοράς της μακράς καλλιτεχνικής ιστορίας στο παγκόσμιο σκηνικό της έβδομης τέχνης.  

Σημαντικότατο κεφάλαιο στην εξέλιξη και την ανάδειξη της ιταλικής κωμωδίας – και συγκεκριμένα της ακομπλεξάριστης μαύρης ιταλικής κωμωδίας – ήταν φυσικά και ο σπουδαίος Ιταλός ηθοποιός Ούγκο Τονιάτσι. Από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες της Ιταλίας, ο Τονιάτσι εμφανίστηκε στο καλλιτεχνικό σκηνικό της γειτονικής μας χώρας στη δεκαετία του 50’, όπου μέσα από τις σημαντικές του συνεργασίες με τους μετρ της ιταλικής σκοτεινής κωμωδίας, Μάριο Μοντιτσέλι, Μάρκο Φερέρι και Ντίνο Ρίζι κατάφερε να κατακτήσει την αγάπη του φιλοθεάμονος κοινού και όχι μόνο.

Η διεθνής καταξίωση του Τονιάτσι ήρθε το 1978, όταν πρωταγωνιστώντας στην αξεπέραστη “δραματική κωμωδία”, «Το Κλουβί με τις Τρελές» κατάφερε να συγκεντρώσει επάνω του τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, παραδίδοντας μια ερμηνεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα την κατεύθυνση της ιταλικής αλλά και της παγκόσμιας κωμωδίας. Τρία χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία του «κλουβιού», ένιωσε την αναγνώριση του καλλιτεχνικού στερεώματος μέσω του βραβείου καλύτερου ανδρικού ρόλου που του απονεμήθηκε από το φεστιβάλ Καννών, το 1981, για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Τραγωδία ενός Γελοίου Ανθρώπου», του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Έχοντας περισσότερες από 65 ταινίες στο πλούσιο βιογραφικό του, ο Τονιάτσι ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους ηθοποιούς.

Η ταινία «Ελάτε να Πάρετε τον Καφέ Σ’ Εμάς» είναι μια υπέροχη, ερωτική μαύρη κωμωδία που φέρει το απαράμιλλο στιλ του σπουδαίου σκηνοθέτη Αλμπέρτο Λατουάδα. Το σπαρταριστό της χιούμορ και οι αμίμητα άβολες, σκαμπρόζικες καταστάσεις που αντανακλούν τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες στιγμές των πιο αστείων κοινωνικών συμβάσεων γύρω μας, κατάφεραν να αναδείξουν την ξεχωριστή αξία της ταινίας.

Σκηνοθεσία Αλμπέρτο Λατουάντα

Σενάριο Αλμπέρτο Λατουάντα

Αντριάνο Μπαράτσο

Τούλιο Κέζιτς

Πιέρο Κιάρα

Παραγωγή Μαουρίτσιο Λόντι-Φε

Ηθοποιοί Ούγκο Τονιάτσι

Φρανσέσκα Ρομάνα Κολούτσι

Άντζελα Γκούντουιν

Μιλένα Βούκοτιτς

Ζαν Ζακ Φουργκό

Μοντάζ  Σέρτζιο Μοντανάρι

Φωτογραφία Λαμπέρτο Κάιμι

Διάρκεια 98’

Διανομή Οdeon