Η ταινία έχει θέμα την περιπετειώδη ζωή του ζωγράφου. Από την Κρήτη και την Βενετία μέχρι τις αυλές του Τολέδο, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος αναζητά την καλλιτεχνική και προσωπική ελευθερία.

Η ταινία ξεκινά το 1566 στον Χάνδακα (μετέπειτα Ηράκλειο) όπου ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (τον ερμηνεύει ο Νικ Ασντον) μαθαίνει να ζωγραφίζει. Ο πατέρας του (Γιώργος Χαραλαμπίδης) μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη.

Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Γκρέκο προσπαθεί να συμφιλιώσει την κρητική του καταγωγή με τον προφανή μαγνητισμό που ασκεί πάνω του η Βενετία. Η ταινία επικεντρώνεται στους αγώνες του Ελ Γκρέκο κατά των θεσμών,όπως η Ιερά Εξέταση.

Το γύρισμα μιας ταινίας με θέμα τη ζωή του Ελ Γκρέκο δεν ήταν εύκολη υπόθεση, για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, μιας και οι λεπτομέρειες για τη ζωή του που έχουν γίνει γνωστές είναι ελάχιστες και προέρχονται από επιστολές και έγγραφα της εποχής.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το σενάριο η Βρετανίδα Τζάκι Παβλένκο και ο Γιάννης Σμαραγδής. Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στη μυθιστορηματική βιογραφία «El Greco,ο ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου που θα κυκλοφορήσει κι αυτή μέσα στον Οκτώβριο.

Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ενώ θα διοργανωθεί και μια σειρά επίσημων εκδηλώσεων:

Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου.

Στις 15 Οκτωβρίου θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Στιγμές από την ταινία El Greco» στον Πολυχώρο του Συντάγματος. Στην έκθεση θα παρουσιασθούν κοστούμια και αντίγραφα των έργων του El Greco, που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα (τα οποία έχουν επιμεληθεί οι ζωγράφοι Σάββας Γεωργιάδης, Νίκος Μόσχος και Στέλιος Πετρουλάκης), καθώς και αντικείμενα από την ταινία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα, στο θέατρο Παλλάς. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και ο Ζακ Λανγκ καθώς και οι συντελεστές της ταινίας.

Στις 17 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί ειδική προβολή της ταινίας στο Βόλο προς τιμήν του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

INFO

11 Οκτωβρίου πρεμιέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης

Στους κινηματογράφους από Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής, μουσική Βαγγέλης Παπαθανασίου, σενάριο Τζάκι Παβλένκο και Γιάννης Σμαραγδής