Ποιος σου λέει ποιος είσαι;

Το µυθιστόρηµα της Σάσα Μαριάννα Ζάλτσµαν, «ασυµβίβαστο και µε την καλύτερη έννοια πολιτικό», µιλάει για την ταυτότητα αλλά και για την ασίγαστη λαχτάρα για ζωή. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία του εικοστού αιώνα και τις απτές συνέπειές της στον εικοστό πρώτο. Αφηγείται την ιστορία τεσσάρων γενεών µιας οικογένειας, τον καλυµµένο αντισηµιτισµό της Σοβιετικής Ένωσης και των πρώτων µετασοβιετικών χρόνων, την οδύσσεια της µετανάστευσης και της ελπίδας για µια καλύτερη ζωή, στην πατρίδα και στην ξένη χώρα, και κυρίως την ιστορία των πολύ νέων µελών της, που δεν ξέρουν πού ανήκουν, αν έχει νόηµα να ανήκουν κάπου.

Είναι µαζί από την πρώτη µέρα. Τα δίδυµα αδέρφια, η Αλίσσα και ο Άντον. Σ’ ένα µικρό διαµέρισµα στη Μόσχα των µετασοβιετικών χρόνων τραβάνε το ένα τις µπούκλες του άλλου καθώς οι γονείς τους ορµούν ο ένας στον άλλον. Αργότερα, στη δυτικογερµανική επαρχία, κυκλοφορούν στους διαδρόµους του κτιρίου υποδοχής προσφύγων και µπαίνουν στα ξένα δωµάτια για να κλέψουν τσιγάρα και να µυρίσουν µπουκαλάκια µε αρώµατα. Κάποια χρόνια µετά, όταν η Αλίσσα παρατάει τις σπουδές µαθηµατικών για να αφοσιωθεί στις προπονήσεις του µποξ, ο Άντον εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Ώσπου µια µέρα φτάνει µια κάρτα από την Κωνσταντινούπολη – δε γράφει λέξη, δεν έχει αποστολέα. Η Αλίσσα τότε θα βρεθεί στην πολύβουη, διχασµένη πόλη του Βοσπόρου, όπου υπάρχουν κοµµάτια της οικογένειάς της και της ιστορίας της, σε αναζήτηση του αδερφού της. Όσο περισσότερο θα ερευνά, τόσο λιγότερο νόηµα θα βγάζει για όλα, για τη µητρική γλώσσα, την πατρίδα, το «φύλο»…

Σάσα Μαριάννα Ζάλτσμαν

Η Σάσα Μαριάννα Zάλτσµαν γεννήθηκε το 1985 στο Βόλγκογκραντ της Σοβιετικής Ένωσης και έζησε στη Μόσχα έως το 1995, οπότε µετανάστευσε µε την οικογένειά της στη Γερµανία. Σήµερα ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε λογοτεχνία, θέατρο και ΜΜΕ στο Πανεπιστήµιο του Χίλντεσχαϊµ και θεατρική γραφή στο Πανεπιστήµιο Τεχνών του Βερολίνου. Είναι θεατρική συγγραφέας, δοκιµιογράφος και καλλιτεχνική σύµβουλος σε θεατρικούς οργανισµούς, και υπήρξε συνιδρύτρια του πολιτιστικού και κοινωνικού περιοδικού freitext. Από το 2013-2014 συνεργάζεται ως θεατρική συγγραφέας µε το Θέατρο Μαξίµ Γκόρκι του Βερολίνου και µέχρι το 2015 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του Studio ?. Τα θεατρικά της έργα παρουσιάζονται διεθνώς και έχουν λάβει πολλές διακρίσεις. Το Εκτός εαυτού (Εκδόσεις Πατάκη, 2021) είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα• πρωτοκυκλοφόρησε, µε εξαιρετική επιτυχία, στη Γερµανία το 2017, µεταφράστηκε σε περισσότερες από 18 χώρες και απέσπασε πολλά βραβεία, ανάµεσά τους το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνικού Μεταφρασµένου Βιβλίου της Πορτογαλίας, το λογοτεχνικό βραβείο του Ιδρύµατος Jurgen Ponto και το Βραβείο Mara Cassens στη Γερµανία.