Η Γκαλερί Έρση εγκαινιάζει την εικαστική σύμπραξη δυο καλλιτεχνών, την ζωγραφική της Σαν Χόπκινσον και την φωτογραφία της Καρολίνας Λουίτζι

Η ζεστασιά της «νεκρής φύσης»

Η ζεστασιά είναι χαρακτηριστικό των σπιτιών. Η φωτογράφος Karolina Luigi την πετυχαίνει δια της ατόπου απαγωγής. Σε μια κόγχη, πάνω στο ζεστό ξύλο, διατάσσει αντικείμενα που όχι μόνο τα ίδια είναι «ψυχρά» αλλά και οδηγούν το νου σε χειμωνιάτικα τοπία, τα αχλάδια σε ένα άλσος δένδρων που σε κάποιο κλαδί τους υπάρχει υποψία κρυστάλλου ή τα αγκίστρια και τα βαρίδια σε μια λίμνη όπου η αρματωσιά του καλαμιού σχίζει την ομίχλη για να βυθιστεί στο κρύο νερό. Είναι κάτι σαν τη ζεστή ανάσα που τη «ζωντανεύει» το κρύο τζάμι.

Η ζωγράφος Siân Hopkinson ζωγραφίζει στο σπίτι της, μέσα στην παραδοσιακά ζεστή βρετανική ατμόσφαιρα, «ζωντανές» φράουλες με ζεστό κόκκινο χρώμα, σπαράγγια που μόλις έχουν κοπεί, λευκούς κρίνους που δεν καταλαβαίνουμε αν έχουν κοπεί, όλα πάνω στο κρύο γκρίζο. Είναι σαν τη φρέσκια αύρα που έρχεται από τον κήπο, ζεσταίνεται από την καρδιά και δροσίζει τη ψυχή μέχρι τα μύχια βάθη της…

Νίκος Γ.  Μαστροπαύλος – Δημοσιογράφος- Πολιτισμολόγος

Η Caroline Luigi γεννήθηκε στην Μπάστια (Γαλλία) το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Σεντ Ετιέν (Γαλλία), με έμφαση στην φωτογραφία. Αποφοίτησε το 1998 και από τότε ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Η δουλειά της παρουσιάστηκε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Γαλλία, στην Ταϊβάν (Γαλλικό Ινστιτούτο, Alliance Française) και στην Ελλάδα (Φωτοσυγκυρία 2000, Tsatsis Project, Ζητά-Μι, Container art activities space…).

Η Siân Hopkinson γεννήθηκε στο Hertfordshire της Αγγλίας το 1967. Τελείωσε τις σπουδές της στη ζωγραφική στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο Wimbledon School of Art  .Έχει εκθέσει τα έργα της επανειλημμένα στο Λονδίνο συμπεριλαμβανομένων και τριών ατομικών εκθέσεων με τον Rafael Valls of  St. James, Piccadilly . Έχει φιλοτεχνήσει τα σχέδια της έκδοσης Τα πορτραίτα των Φαγιούμ της Ευφροσύνης Δοξιάδη ( Thames & Hudson 1995 ). Έχει επίσης συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις στην Αμβέρσα και το Άμστερνταμ.