Στη ζωγραφική και τα σχέδια του Javier Calleja ζωντανεύουν χιουμοριστικά και συχνά αλλόκοτα σενάρια, όπου οι πρωταγωνιστές έχουν παιδικά χαρακτηριστικά και τεράστια, διαπεραστικά μάτια. Ο καλλιτέχνης δανείζεται το ύφος και την χαρούμενη χρωματική παλέτα των εικονογραφήσεων που βλέπουμε σε παιδικά βιβλία, για να σχολιάσει μερικά άκρως ενήλικα θέματα όπως οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας, τα προσωπικά μας επιτεύγματα και οι ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από την αφοπλιστική τους απλότητα και διαύγεια, τα έργα του δημιουργούν μια έντονη συναισθηματική εμπειρία.

Ο Calleja θα δημιουργήσει νέα έργα για τα Δύο Χωριά κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του στη Μύκονο τον Ιούνιο.

Javier Calleja

Ο Javier Calleja (γ.1971 στη Μάλαγα, Ισπανία) σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα. Στη ζωγραφική, τα σκίτσα και τα γλυπτά του επιστρατεύει τις αισθητικές συμβάσεις των κινουμένων σχεδίων και των εικονογραφήσεων παιδικών βιβλίων. Έχει παρουσιάσει 24 ατομικές εκθέσει σε γκαλερί και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί στο Juxtapoz, το Hypebeast και πολλά άλλα περιοδικά τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Μάλαγα.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Javier Calleja, Do Not Touch. NU, Anyway, 2018, Acrylic on canvas, Photo courtesy of Dio Horia Gallery