Η Κωνσταντινούπολη, σημαντική Πόλη αναφοράς και των δύο εικαστικών και το Σισμανόγλειο Μέγαρο ειδικότερα, γίνονται ο ευφρόσυνος τόπος συνάντησης των δύο σημαντικών εικαστικών που συνδέονται με στέρεες εικαστικές και αναφορικές «Γέφυρες», με οργανικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, έχοντας ήδη συνεκθέσει στο παρελθόν σε σημαντικές διοργανώσεις στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Τα έργα των δύο εικαστικών που παρουσιάζονται στην έκθεση, εμπνέονται από την αρχιτεκτονική και τα μνημεία των δύο χωρών, από τους μύθους και τις λαϊκές γιορτές τους, από τη μουσική παράδοση και την όπερα, από τις γοητευτικές λεπτομέρειες του φυσικού περιβάλλοντος κόσμου αλλά και από την πολύχρωμη καθημερινότητα που και οι δύο αφηγούνται με τον τρόπο ενός συναρπαστικού μυθοπλαστικού αφηγήματος.

Λίγα Λόγια για τις δύο Εικαστικούς

Σοφία Καλογεροπούλου

Η Σοφία Καλογεροπούλου, Ελληνίδα ζωγράφος με διεθνή ακτινοβολία γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών-Οικονομικών Επιστηµών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Στούντιο της Όπερας της Βιέννης. Εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ την περίοδο 1976-77 µε το πατρικό της όνομα Σοφία Μαζαράκη. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη. Έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις διεθνώς και έχοντας εκπροσωπηθεί για πολλές δεκαετίες από τις σημαντικότερες γκαλερί τέχνης ναΐφ στον κόσμο, η Σοφία Καλογεροπούλου επιθυμεί να παρουσιάσει μια αναδρομική έκθεση, εμπλουτισμένη με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία, με κοινό πρόσημο την ιδέα της ελληνικότητας στην τέχνη αλλά και μουσική.

Το ζωγραφικό της ιδίωμα, αν και συνομιλεί με τις αισθητικές αρχές που χαρακτηρίζουν την Τέχνη Ναΐφ, έχει αποκτήσει ένα ευρύτερο εικαστικό και συμβολικό πρόσημο που διαπνέεται από τη χαρά της ζωής αλλά και την ενδελεχή καταγραφή ιστορικών και πολιτισμικών στοιχείων. Έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρος, Σουηδία, Τελ-Αβίβ, Νέα Υόρκη, Βέλγιο, Τουρκία και αλλού) 39 ατοµικές εκθέσεις ενώ έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές σε Μουσεία, ιδρύματα και χώρους τέχνης. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Hatice Kumbaraci Gürsöz

H Hatice Kumbaraci Gürsöz γεννήθηκε στα Άδανα. Αφού ολοκλήρωσε τη σχολική της εκπαίδευση, συνέχισε τις σπουδές τις στην Κρατική Ακαδημία των Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη, στο Εργαστήριο του Cemal Tollu Atelier (με τους Neset Günal, Dincer Erimez) και αποφοίτησε το 1969. Σπούδασε στη συνέχεια για δύο χρόνια Κεραμική στο Εργαστήριο Sadi Diren Atelier της Ακαδημίας. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως ζωγράφος και καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τα Άδανα.

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ζωγραφίζει και να παρουσιάζει τη δουλειά της στην Αυστραλία, το Πακιστάν, τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Τουρκμενιστάν. Έγινε δεκτή στην Ομοσπονδιακή Ένωση Καλλιτεχνών (BBK) στη Γερμανία. Το 1977 απέσπασε το βραβείο Φιλίας και Ειρήνης «Abdi Ipekçi» εξαιτίας της δράσης της στην Ελλάδα. Απέσπασε επίσης το βραβείο Φιλίας «Turkmen» μετά την έκθεσή της στο Ashgabat του Τουρκμενιστάν το 2003 και το βραβείο «Armada Art» Award” εξαιτίας της συμβολής της στο Armada Art Festival το 2004.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διοργανώσεις τέχνης στην Τουρκία, την Αυστραλία, το Πακιστάν, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Τουρκμενιστάν, τη Συρία, την Ιορδανία και την Ελβετία. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και αίθουσες τέχνης στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Έχει λάβει πολυάριθμα τιμητικά βραβεία και μετάλλια για τις διαλέξεις της στην Τουρκία και διεθνώς. Είναι ιδρύτρια της Suna Çokgür Ilicak Art Gallery του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, της οποία και υπήρξε επιμελήτρια από το 2005-2007. Είναι Πρόεδρος του Alumni Association of State Academy of Fine Arts (Παράρτημα Άγκυρας) and Αντιπρόσωπος Άγκυρας της Bosphorus Sanat Gazetesi (Bosphorus Art Newspaper). Ζει και εργάζεται στην Άγκυρα.


Κεντρική Φωτογραφία άρθρου, από τα δεξιά προς τα αριστερά: Hatırladığım Beyoğlu, – Beyoglu that I Remember, 2018, TÜYB – Oil on Canvas, 55 X 45 cm και Σοφία Καλογεροπούλου, Χίλιες και μία νύχτες (Photo Katoufas Brothers).