Δώδεκα χρόνων ήταν που έκανε το ταξίδι. Και πώς όμως γίνεται αυτές οι ανεξίτηλες Μαροκινές μυρωδιές  να  συνδέουν την ψυχή της μέχρι σήμερα με την Γαλλία που γεννήθηκε και τα αυγουστιάτικα μεσημέρια της στη Θάσο;

Σε εκείνο το νοητό σημείο στο παρόν, που αφήνεσαι ελεύθερος σαν ξέγνοιαστος και σε παρασύρει η περιέργεια για τις ρίζες της οικογένειας και η νοσταλγία για τις μνήμες, ξεκινάει το οπτικό μονοπάτι των έργων της Pascaline.

Αποδίδοντας τιμές στο παραδοσιακό ένδυμα, τη διαχρονικότητα και τα νοήματά του και μέσα από τον θαυμασμό και την ταύτισή της με τα χρωματιστά κεντήματα των λαϊκών στολών, η εικαστικός Pascaline Bossu παρουσιάζει έργα πολυπολιτισμικής θεματολογίας.

Νυφικά μαροκινά κοστούμια βασιλικά φορεμένα σε κοριτσίστικα ντροπαλά πρόσωπα, ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες ευγενών σε πρόσωπα υπηρετών και ιπποκόμων που κοιτούν περήφανα το φακό, ανεκδιήγητες ιστορίες μέσα από τις εικαστικές παρεμβάσεις της ζωγράφου που μόνο έτσι αποκτούν φωνή. Εικόνες που λαχταρούν να μιλήσουν.

Σύγχρονα έργα τέχνης που το φαινομενικά άγνωστο μας το κάνουν αβίαστα οικείο. Δυναμικά μηνύματα υπενθύμισης για το χρόνο, τη σοφία της γης και την αθόρυβη ένωση των λαών.

Η έκθεση περιλαμβάνει γλαφυρά βλέμματα από το Μαρόκο, με προσωπογραφίες που αναπνέουν έξω από τους καμβάδες και κορυφώνεται με ζωγραφικά πορτρέτα μελών της οικογένειας της εικαστικού, ντυμένους με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές όπως τους έντυσε η ίδια. Με την επιλογή της φορεσιάς, η καλλιτέχνιδα τους αποτίνει έναν φόρο τιμής για την πορεία και το πνεύμα τους στη ζωή.

Φόρος τιμής στη σημασία της οικογένειας, στις ρίζες, στη συνέχεια των παραδόσεων και στην ουσιαστική ένωση των πολιτών του κόσμου.