To Κalos και Klio Showroom θα φιλοξενήσει έκθεση χαρακτικής που αποτελείται από έργα της καλλιτεχνικής παραγωγής…

…  του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής «Akademija» του Βελιγραδίου της Σερβίας κατά την περίοδο 18 Σεπτεμβρίου-13 Οκτωβρίου 2012.

ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ – μια επιλογή έργων από την καλλιτεχνική παραγωγή του Κέντρου Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής “AKADEMIJA”,του Βελιγραδίου της Σερβίας, το οποίο κατέχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη των σημαντικότερων κέντρων τέχνης που επικεντρώνονται στα ζητήματα της τέχνης της χαρακτικής..

 
Την έκθεση PRINTS επιμελείται ο Μανώλης Γιανναδάκης, καθηγητήs χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας στο ελληνικό κοινό έργα αξιόλογων και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών:

Vladimir Velickovic, Velizar Krstic, Branko Rakovic, Miodrag Rogic, Miodrag Mladjovic, Zoran Dimovski, Zoran Todovic, Dusica Kirjakovic, Milan Stasevic, Biljana Vukovic, Vladimir Peric, Milivoj Misko Pavlovic, Zarko Smiljanic, Katarina Zaric, Ulla Madsen, Zoran Dimovski, Halil Tikvesa, Stevan Knezevic, Slavoljub Caja Radojcic, Fransisco Velasco, Hermann Isaksen, Alan Beciri, Athanas Vassilev, Sinisa Zikic, Aleksandar Leka Mladenovic, Nebojsa Radojev, Martha Fermin, Zolt Kovac, Aleksandar Lukovic Lukijan, Bosko Karanovic, Nadja Stamenovic, Paco Aguilar, Dragan Coha.

Κέντρο Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής “AKADEMIJA”,του Βελιγραδίου της Σερβίας

Στην καρδιά του Βελιγραδίου, 16 Paris Street, βρίσκεται το Κέντρο Εικαστικών Ερευνών της Χαρακτικής “AKADEMIJA” του Βελιγραδίου της Σερβίας, που λειτουργεί έως και σήμερα ως μια ακαδημαϊκή μονάδα της Σχολής Καλών Τεχνών πάνω από μια δεκαετία. Το Κέντρο Χαρακτικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1995, είναι ο πρώτος και ο μόνος, άκρως επαγγελματικός θεσμός του είδους του στη Σερβία. Δεδομένου ότι επικεντρώνεται στην παραγωγή και διάδοση της χαρακτικής μέσω των προγραμμάτων του, καθώς και με ποικίλες άλλες σύνθετες δραστηριότητες, το Κέντρο λαμβάνει μέρος στην ανάπτυξη της χαρακτικής και των εξελίξεων της σήμερα.
  

Επιμένει στην αρχική αποστολή του να διαδώσει τη Χαρακτική ως τέχνη με την παραγωγή πρωτότυπων εικαστικών έργων υψηλής ποιότητας. Επίσης υποστηρίζει την έρευνα και τα πειράματα των Σέρβων και διεθνών καλλιτεχνών που προσκαλεί, για την καλλιτεχνική παραγωγή έργων σύμφωνα με το πνεύμα και τις ανάγκες των καιρών. Το Κέντρο καλύπτει 500m2 και αποτελείται από το εργαστήριο για τις τεχνικές της χαρακτικής, γκαλερί και χώρο πώλησης, γραφεία και πρόσθετες εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει αρχείο των αξιόλογων παραγόμενων έργων και χώρος εκθέσεων με έντονη δραστηριότητα που αφορά τόσο τις πωλήσεις έργων καθώς και προγράμματα διαλέξεων, σεμιναρίων και ποικίλων εκδηλώσεων γύρω από την χαρακτική. Το εργαστήριο έχει την υποδομή να υποστηρίξει καλλιτεχνικές εκτυπώσεις όπου εργαζόμενοι (master printers) έχουν πλήρη καλλιτεχνική κατάρτιση για την παραγωγή χαρακτικών έργων, εφαρμόζοντας όλες τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής, τη λιθογραφία, μεταξοτυπία, κ.λ.π. Τα παραγόμενα έργα είναι σε  περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με προσιτή τιμή, για όλους εκείνους που αγαπούν και εκτιμούν την τέχνη της χάραξης και της εκτύπωσης. Το Κέντρο έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει πάνω από 200 έργα που δημιουργήθηκαν από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες. Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες θεματικές που λαμβάνουν χώρα στην γκαλερί του Κέντρου ανά έτος, επιδιώκοντας την παρουσίαση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής της χαρακτικής. Με τις εκθέσεις των τοπικών και ξένων καλλιτεχνών (μεταξύ των οποίων και Ελλήνων), το Κέντρο παρακολουθεί επίσης όλες τις αλλαγές της έκφρασης υπό την επίδραση των νέων τεχνολογιών και νέων υλικών στην τέχνη της Χαρακτικής.

Το Κέντρο πιστεύει ότι ο κόσμος της Σύγχρονης Τέχνης είναι μια μοναδική οντότητα, έτσι επιδιώκει επαφές με εικαστικό κόσμο του εξωτερικού μέσα από επισκέψεις, εκθέσεις καιδιεθνή εικαστικά προγράμματα. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι και το Διεθνές Graphic Art Workshop «του Βελιγραδίου Encounters». Tο εν λόγω εργαστήριο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια, και έχει θεσπίσει δημιουργικούς και οργανωτικούς δεσμούς μεταξύ καλλιτεχνών και εικαστικών ενώσεων από τον Καναδά έως Αργεντινή, από την Ισλανδία έως την Πορτογαλία, δίνοντας στην πόλη του Βελιγραδίου την εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη των σημαντικότερων κέντρων τέχνης στον τομέα της χαρακτικής και των εκτυπώσεων και των νέων εικαστικών ερευνών.