Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης που λατρεύει το φως της Ελλάδας και έχει επιλέξει να ζει εδώ, παρουσιάζει μία σειρά έργων που, με αυτοτέλεια και αυτάρκεια, καλούν τον επισκέπτη να τα αποκρυπτογραφήσει και να τα ερμηνεύσει. Μορφές, σχεδιασμένες με ζωντανά χρώματα και έντονες γραμμές, αγγίζοντας τα όρια του Φωβισμού, ισορροπούν ανάμεσα στην παραμόρφωση και τη σαφήνεια και μας καθηλώνουν με τη φαινομενική τους απλότητα και τη συγκεκριμένη νοηματική τους ταυτότητα.

Όπως αναφέρει στο ποίημα «Μαύρες – Χοντρές – Τελείες» η Δόμνα Ν. Ιωαννίδου, εμπνευσμένη από τη δουλειά του Victor Bakker:

«Μαύρες χοντρές τελείες
αποσιωπητικά
λυπημένες σταγόνες σκορπισμένες
στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Ακόμη και τα μάτια φοράν ένα βίαιο βλέμμα
-κύκλος μέσα στον κύκλο.
Λέξεις γεμάτες θάνατο σαν κοφτερά σπαθιά
στο απαλό της στέρνο.
Μαύρο της νύχτας κι εκεί βαθειά
λέξεις που σπάνε στο πάτωμα
το στρώνουν μ’ ένα γυάλινο χαλί
επικίνδυνο»

ενώ πιο κάτω συνεχίζει:

«Έχει νυχτώσει
και στην κοιλάδα όλοι κοιμούνται
στα παγωμένα τους κρεβάτια.
-Καλοί μου άνθρωποι
δεν ονειρεύομαι.
Κρύβω τα βλέφαρά μου.
Θέλω να κάνω τα μάτια μου
μαύρες τελείες
να δείχνουν αυτό το τίποτε
που ανεπαίσθητα έχω περικλείσει».

Λίγα λόγια για τον Victor Bakker

Ο Victor Bakker γεννήθηκε το 1979 στο Maastricht της Ολλανδίας. Το 2003 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής από την εικαστικό – ζωγράφο, Σοφία Αλεξίου. Το 2006 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση από όπου αποφοίτησε το 2011, με δάσκαλο τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Την περίοδο 2006 – 2008, παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής (ξυλογραφίας) με δασκάλους τον Γιάννη Γουρζή και την Μαίρη Σχοινά, από το 2007 έως το 2009, έκανε μαθήματα φωτογραφίας με τον Μανώλη Μπαμπούση, ενώ κατά τα έτη 2010 και 2011, παρακολούθησε μαθήματα ψηφιδωτού και κεραμικής. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στο Maastricht της Ολλανδίας (2013 και 2014), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Στοκχόλμη, Παρίσι, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης). Έχει συμμετάσχει στην ARTThessaliniki 2016 και στην artathina 2017 με την Melkart Gallery. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.