Ο Θανάσης Μακρής παρουσιάζει μια σειρά από τοπία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της έκθεσης «Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;» που παρουσιάστηκε το 2016 στην αίθουσα τέχνης έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου.

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα παρατηρεί μεταξύ άλλων για τη δουλειά του Μακρή: «Στα τοπία του ζωγράφου μια λανθάνουσα ενέργεια διατρέχει ολόκληρη την επιφάνεια του καμβά, μεταδίδοντας την αίσθηση μιας δυναμικής φύσης, μιας natura naturans, μιας φύσης καθόλου στατικής, που μοιάζει να δημιουργείται μέσα από τη δυναμική χειρονομία του καλλιτέχνη.

Ο Θανάσης Μακρής αγαπά τα έντονα χρώματα, ιδιαίτερα τα θερμά, που ταιριάζουν στην εμπύρετη φύση της ζωγραφικής του. Όπως συμβαίνει πάντα στον εξπρεσιονισμό, τα χρώματα δεν είναι φυσιοκρατικά. Τα έντονα ψυχικά βιώματα, τα ισχυρά συναισθήματα, οι συγκινήσεις περνούν από το δικό τους «βαφείο» τα χρώματα που ερεθίζουν το βλέμμα πριν αφήσουν το ίχνος τους στον καμβά.»

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρατηρεί για το έργο του: «Πολλή συζήτηση γίνεται για τις ιδιαιτερότητες ελληνικού φωτός και για το πώς αυτό «ραντίζει» τα φαινόμενα στην επικράτειά του. Όμως στη ζωγραφική αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ενδιαφέρουσα προϋπόθεση. Οι Έλληνες μοντερνιστές τοπιογράφοι μας το τόνισαν ξεκάθαρα αυτό εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Είναι αναπόφευκτος ένας διάλογος με αυτά που μας περιβάλλουν αλλά η έννοια τοπίο καταλήγει για μένα να είναι ένα πεδίο δράσης χωρίς σύνορα. Τα σύνορα τα χαράζει ο καθένας εσωτερικά.»

Βιογραφικό

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές. Έχει παρουσιάσει 18 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετά σχει σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.