«Διαδρομές και αναμνήσεις, όπως η ζωή μας χαρίζει.
Τετράγωνο σχήμα το σπίτι μου, σκοτάδι οι πλευρές του.
Πορεία, κύκλοι εφαπτόμενοι, σύντροφος ο χρόνος.
Μια οπή, φως.
Η κόρη του ματιού σαν γη από ψηλά εφαρμόζει.
Με την εικόνα του Θεού στο βλέμμα
και τη ζωή δώρο
πλάθω τον κόσμο μου»

Μιχάλης Μαδένης

«Με την εικόνα του Θεού στο βλέμμα του», πλάθει τον δικό του κόσμο, που πάλλεται από χρώμα και εσωτερική ένταση, αναζητώντας τη νοσταλγία της θύμησης, μέσα από την φευγαλέα ματιά, που χάνεται, στο ταξίδι της καθημερινότητας.

Οι αναμνήσεις στα έργα του Μαδένη δεν είναι ποτέ μονοδιάστατες, έχουν χρώμα, εικόνες και συντροφεύονται από τις μυρωδιές και τους ήχους της βροχής, της θάλασσας, της πόλης ή της εξοχής. Μας οδηγούν σε τοπία οικεία αλλά δοσμένα με μια εσωτερικότητα και μεταφυσική απλότητα, που τα καθιστά μοναδικά.

Στόχος του δεν είναι να αναπαραστήσει αλλά να αναπλάσει την καθημερινότητα, τα τοπία της, τις στιγμές της. Δημιουργεί τον δικό του κόσμο, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, η οποία εξαγνίζεται στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Εικόνες που είναι τόσο κοντά στις αναμνήσεις μας, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την δική τους αφήγηση για τους τόπους και τους ανθρώπους τους, που πάντα ενυπάρχουν στα έργα του, ακόμα και με τη μορφή του υπαινιγμού.

Στη ζωγραφική του Μαδένη οι «Διαδρομές» μετουσιώνονται σε μια πορεία αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης, όχι μόνο για τον δημιουργό αλλά και για τον θεατή, καθώς ανακαλύπτουν κρυμμένα κομμάτια ο ένας του άλλου μέσα από κοινές εικόνες και θύμησες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Κάθε έργο είναι μια διαδρομή, που σε κρατάει σε εγρήγορση. Δίνεις τη μάχη με τον χρόνο και την κούραση. Αναμετριέσαι με την αγωνία για το αποτέλεσμα. Και όλα αυτά ενσωματώνονται μέσα στο έργο. Είναι κομμάτια του εαυτού σου».

Μοναχικές «Διαδρομές» εμποτισμένες με το νόημα της ζωής, πίσω από αυτό που φαίνεται ή καθρεφτίζεται. Μια διαφορετική οπτική του τοπίου, αλλά και της ανθρώπινης ματιάς που το αιχμαλωτίζει, μέσα από τις απλές αφορμές τις καθημερινότητας.

Αναφερόμενη στη νέα έκθεση του Μιχάλη Μαδένη, η Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, τονίζει στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Ατέρμονες σε υποβολή και σε δημιουργικά ερεθίσματα, προικισμένες με ένα ακραιφνές έρμα, οι Διαδρομές του Μαδένη δεν εκφράζουν απλά αλλά υποβάλλουν ανεξάντλητες, σε δυναμική και σε ποιητική αύρα, καταστάσεις και συγκινήσεις. O ζωγράφος κατόρθωσε πάνω απ΄ όλα, στις<Διαδρομές Ψυχής>που ενορχήστρωσε στα έργα του να ανταποκριθεί πλήρως-όσο είναι εικαστικά και <ποιητικά> δυνατό-στον Πλατωνικό ορισμό για την αυθεντική τέχνη:

Να ενσαρκώσει, όσο είναι εφικτό, αυτήν καθαυτή την Ιδέα –την πεμπτουσία-των ερεθισμάτων και των συναισθημάτων του εμφυσώντας τους, σε κάθε περίπτωση μιαν, όντως: μεταφυσική πνοή. Μοναδική, όντως προσφορά στον χώρο της τέχνης».

Ο Μιχάλης Μαδένης

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1985-1990) κερδίζοντας υποτροφία για κάθε χρόνο σπουδών, στο προκαταρκτικό έτος με τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη και εν συνέχεια με τον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές -ένα χρόνο με υποτροφία του Ολλανδικού κράτους και δύο χρόνια με υποτροφία του ΙΚΥ- στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης με δάσκαλο τον Bob Bonis, όπου και αρίστευσε.

Από το 2006 έως το 2017 εργάστηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης ως υπεύθυνος του παιδικού εργαστηρίου.Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ιδρύματα και μουσεία εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα σε κείμενο της, χαρακτηρίζει τον Μαδένη «ανθρωποποιό», ενώ ο Τάκης Μαυρωτάς αναφερόμενος στη ζωγραφική του, μας θυμίζει τα λόγια του Lucian Freud «όλα είναι αυτοβιογραφικά και όλα είναι πορτραίτο».