Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας όπως κάθε χρόνο, φιλοξενεί μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που σχεδιάζεται από έναν καλλιτέχνη, µε γνώμονα τον συγκεκριμένο χώρο. Φέτος παρουσιάζει το project Laughterhouse του Βρετανού καλλιτέχνη David Shrigley, που θα διαρκέσει από τις 19 Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Laughterhouse είναι η παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ σχετικά µε κατσίκες των οποίων οι κραυγές ακούγονται σαν ανθρώπινες.

Το θέαµα των ζώων που βγάζουν αυτούς τους ήχους είναι διασκεδαστικό, και η ταινία έχει στόχο να διασκεδάσει. Τα σφαγεία, ωστόσο, δεν είναι διασκεδαστικά μέρη. Ιδίως αν είναι κανείς χορτοφάγος — ή κατσίκα.

Η αντίφαση μεταξύ του κωμικού χαρακτήρα της ταινίας και της ιστορίας του χώρου αυτού ήταν το κίνητρο πίσω από το έργο.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί ένα μουσικό κομμάτι φτιαγμένο µε τις κραυγές των ζώων από την ταινία. Η ερμηνεία θα γίνει µε ηλεκτρικές κιθάρες κατασκευής του ίδιου του καλλιτέχνη.

Επιπλέον, θα υπάρξει και μια μικρή παρέμβαση στα τραπέζια των καταστημάτων της Ύδρας, οι πελάτες των οποίων θα κληθούν να αρτύσουν το φαγητό τους µε την ‘Αόρατη Σκόνη’ από ένα ειδικά φτιαγμένο κεραμικό δοχείο.

Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Anton Kern, Νέα Υόρκη

Λίγα λόγια για τον David Shrigley

Ο David Shrigley γεννήθηκε το 1968 στο Macclesfield της Αγγλίας και ζει και εργάζεται στο Brighton της Αγγλίας.Ο Shrigley, υποψήφιος για το Turner Prize του 2013, είναι ευρέως γνωστός για την ιδιαίτερη τεχνική του στο σχέδιο. Τα έργα του σχολιάζουν µε σατυρικό τρόπο καθηµερινές καταστάσεις και διαπροσωπικές σχέσεις. Εκτός από το σχέδιο που αποτελεί τον πυρήνα της δηµιουργίας του, ο Shrigley χρησιµοποιεί ένα ευρύ φάσµα υλικών και τεχνικών µέσων συµπεριλαµβανοµένης της γλυπτικής, των εγκαταστάσεων, του animation, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της µουσικής.


Συντονισµός έκθεσης: Μαρίνα Βρανοπούλου


Φωτογραφία: © David Shrigley