Ο ζωγράφος παρουσιάζει μια νέα εντυπωσιακή σειρά έργων που δημιούργησε τον τελευταίο χρόνο, η οποία αποτελεί ευθεία αναφορά στα θέματα της μικρογλυπτικής που τον απασχόλησαν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Ανδρέας Ψαράκος προτιμά τα έντονα χρώματα που παραπέμπουν στην τεχνική της pop art και έχει παιγνιώδη, χαρούμενη διάθεση. Απαλλαγμένος από την όποια έννοια σοβαροφάνειας, απενεχοποιημένος μπροστά στην καθαρότητα της έμπνευσης του, δημιουργεί έργα που μας γυρίζουν στην εποχή της αθωότητας.

Ποδήλατα, ομπρέλες, φιγούρες, αυτοκίνητα, ένα καλοκαιρινό καπέλο, ένα ζευγάρι σαγιονάρες, σκηνές από την ζωή στην παραλία, οικεία ζώα, αυτοκίνητα, σχολικά πούλμαν, δέντρα, βάρκες και άλλα αγαπημένα αντικείμενα γίνονται οι πρωταγωνιστές του. Τα τοποθετεί σε οργιάζοντα περιβάλλοντα αντίστοιχα εκρηκτικών χρωματισμών, σε καταγάλανους ουρανούς, αφρισμένες θάλασσες, καταπράσινες φύσεις.

Αφήνει τις τρισδιάστατες μνήμες του από την γλυπτική να τον οδηγήσουν στη νέα σφαίρα των δύο διαστάσεων αντλώντας την έμπνευση του από την αντίστοιχη αγαπημένη θεματική του. Μια επιλεγμένη και συνειδητή επιστροφή στο τελάρο που αποπνέει αισιοδοξία και θετική διάθεση.

«Θα χαρακτήριζα τη δουλειά μου ευχάριστη. Αυτό που δίνει στο θεατή είναι μια χαρούμενη αισιόδοξη αίσθηση», λέει ο Ανδρέας Ψαράκος, αναφορικά με τη νέα του δουλειά. «Για να φτάσω στην ολοκλήρωση του έργου περνάω από διάφορα στάδια. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που έχει σημασία. Είναι εύκολο στην πρόσληψη του, καθαρό, χρωματιστό, χωρίς δύσκολες σκέψεις και προβλήματα. Η αναζήτηση και οι αγωνίες βρίσκονται στη διαδρομή προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δεν φαίνονται.

Όσο και να παρατηρήσει ο θεατής δεν θα δει την ανησυχία και αγωνία του δημιουργού. Επικρατεί μια όμορφη αισιόδοξη εικόνα. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι το ζητούμενο, όμως εμένα αυτό με ευχαριστεί και μου προσφέρει πληρότητα. Είναι τελικά αυτό τέχνη; Είναι η δική μου αλήθεια; Μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Όταν ξεκινάω το σχέδιο, και αποφασίζω να το περάσω και σε τρεις διαστάσεις, αρχίζει μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Περνάω πολλά στάδια μέχρι να φτάσω στο χρώμα. Για να ισορροπήσω χρησιμοποιώ καθαρά, έντονα, εκρηκτικά χρώματα. Αυτό είναι το μέτρο μου…»

Ο ίδιος ο Ανδρέας Ψαράκος ο οποίος θα είναι παρών κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα προσφέρει στα παιδιά που θα παραβρεθούν μικρά γλυπτά ποδήλατα αζωγράφιστα. Τα παιδιά θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και με χρώματα και πινέλα θα τα ζωγραφίσουν, κάνοντας τα δικά τους. Φεύγοντας θα τα πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1958. Τα πρώτα μαθήματα στο σχέδιο και στη ζωγραφική τα έκανε στο εργαστήριο του Βρασίδα Βλαχόπουλου. Συνέχισε τις σπουδές του το 1978 έως το 1981 στη Σχολή Βακαλό με δασκάλους τους Βαγγέλη Δημητρέα και Γιάννη Βαλαβανίδη. Από το 1981 έως το 1983 φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Γραφικών Τεχνών.

Το 1984 με κρατική υποτροφία παρακολούθησε το πρόγραμμα μελέτης και εφαρμογής των φυτικών χρωμάτων με καθηγήτρια την Σοφία Κανά στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ομάδα γραφικών Τεχνών «Όμικρον» και από το 1989-1993 ανέλαβε ειδικές παραγγελίες έργων για την αλυσίδα καταστημάτων «Studio Shop» σε πολλές βαλκανικές χώρες.

Επίσης κατόπιν παραγγελίας φιλοτέχνησε πορτρέτα επωνύμων τα οποία διακοσμούν το Θέατρο «Κόρονετ».

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει κάνει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Από το 2008 συνεργάζεται με την «Καπόπουλος Fine Arts» και συμμετέχει σε δημοπρασίες που κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό και στα πωλητήρια του Μεγάρου Μουσικής, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. κ΄ Μ. Θεοχαράκη, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε σημαντικές γκαλερί σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς και σε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης.

Από το 2005 είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος. Τα έργα του Ανδρέα Ψαράκου συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας.