Η έκθεση της Ιωαννίδου εγκαινιάζει ένα νέο εκθεσιακό κεφάλαιο το οποίο θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια με τίτλο «Department of Justice / Τμήμα Δικαιοσύνης» και ασχολείται με τις καλλιτεχνικές και επιμελητικές πρακτικές που διερευνούν πραγματικά γεγονότα που είχαν κοινωνικές επιπτώσεις μέσα από το δικαστικό και ερευνητικό πεδίο: δικαστικές υποθέσεις που έχουν διχοτομήσει την κοινωνία και πολιτικές δίκες που άλλαξαν την πορεία των τοπικών Ιστοριών και παρόντων.

Το νέο αυτό κεφάλαιο θα παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις, προφορικές ιστορίες και άλλες μορφές αρχειοθέτησης και εγκαινιάζεται με την έκθεση της Γιώτας Ιωαννίδου σε συμπαραγωγή με την Ολλανδικό Ινστιτούτο Τεχνών (DAI – Dutch Art Institute) του οποίου η εικαστικός είναι απόφοιτος.

Η έκθεση, η οποία είχε προπομπό την δράση της Ιωαννίδου τον Ιανουάριο στο State of Concept Athens, επικεντρώνεται στη δολοφονία του αμερικανικού δημοσιογράφου του CBS, George Polk στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1948 κατά τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε τη ναζιστική κατοχή. Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος – δημοσιογράφος και ο ίδιος – είναι ο τραγικός πρωταγωνιστής, που κατηγορήθηκε, καταδικάστηκε και πέθανε ως δολοφόνος, αν και τα αρχεία της CIA που δημοσιεύθηκαν στη δεκαετία του ’80 απέδειξαν ότι πέθανε ως ένα από τα πολλά θύματα του Ψυχρού Πολέμου που χορογράφησε τις πρώτες του πράξεις και σε ελληνικό έδαφος.

Yota Ioannidou – Lecture-Performance (act.1), 2018, State of Concept. Photo by Elpida Belali

H Γιώτα Ιωαννίδου είναι εικαστικός (γεν. Αθήνα). Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Τέχνης – DAI (Ολλανδία).

Η Ιωαννίδου με την πρακτική της αντιπαραβάλει φαινομενικά ασύνδετες στιγμές της ιστορίας με στόχο να προκαλέσει παράδοξους συσχετισμούς που ανανοηματοδοτούν τις αναφορές της στο παρόν. Η πρακτική της, με τη μορφή συνήθως ζωντανής αφήγησης (storytelling) ή lecture performance, περιλαμβάνει κυρίως in situ πρότζεκτς, αρχειακή έρευνα, φωτογραφική τεκμηρίωση, κείμενα, συζητήσεις και συνεντεύξεις. Η Ιωαννίδου εκπονεί το PhD της στο πανεπιστήμιο του Leiden/KABK Hague, με θέμα τη Δραματουργια ντοκουμέντων στις σύγχρονες πρακτικές τέχνης.

Η δουλειά τής έχει παρουσιαστεί στο “The kids want communism” – Notes on division/ ΜΟΒΥ Bat Yam, Ισραήλ (2017), No need for references, WUK, Vienna, (2015), 3η και 4η Μπιενάλε της Αθήνας μεταξύ άλλων.

Συνεργασία State of Concept Athens και Ολλανδικού Ινστιτούτου Τεχνών (Dutch Art Institute – DAI)

Το πρόγραμμα ξεκινάει με την έκθεση “Μια αιώνια άρνηση” σε συμπαραγωγή με το DAI, του οποίου απόφοιτος είναι η Ιωαννίδου, και θα εξελιχθεί τους επόμενους δύο μήνες με ένα κοινό πρόγραμμα διαλέξεων, εργαστηρίων και events, που θα ολοκληρωθούν με την φιλοξενία της τελευταίας “Συγκλήτου” του DAI (μηνιαία δημόσια ολοήμερα προγραμμάτων διαλέξεων και συζητήσεων δωρεάν για το ελληνικό κοινό) στις 3 Ιουνίου στην State of Concept Athens, καθώς και με τις τελικές ακαδημαϊκές παρουσίασης των μαθητών του προγράμματος μεταξύ 29 Ιουνίου και 1ης Ιουλίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα επισκεφτείτε www.stateofconcept.org και www.dutchartinstitute.nl

Η έκθεση είναι σε συμπαραγωγή με το DAI.

Το «Department of Justice» χρηματοδοτείται από το Foundation For Arts Initiatives.

Με την υποστήριξη του Outset Contemporary Art Fund (Greece).


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Yota Ioannidou , Evidence 1, 2018, print installation, dimensions variable. Courtesy the artist and State of Concept Athens