Αιθέριες εικόνες ελληνικών τοπίων, γεμάτες ήλιο και θάλασσα, που απελευθερώνουν τη φαντασία και αιχμαλωτίζουν τη σκέψη, καλώντας τον θεατή να «συμπληρώσει» ό,τι δεν αποκαλύπτεται στο χαρτί, παρουσιάζει η Δάφνη Κωστοπούλου στη νέα της έκθεση.

Η Δάφνη Κωστοπούλου χρησιμοποιεί μελάνια οινοπνεύματος, τα οποία μεταμορφώνει σε αυτοτελείς ιστορίες. Η συνεχής ροή των χρωμάτων οδηγεί σε συνειρμούς, αποτελώντας το εφαλτήριο για την αναζήτηση της ελευθερίας στην εικαστική απόδοση του τοπίου, που επιτυγχάνει η εικαστικός μέσα από μια επίμονη και απαιτητική τεχνική, που χαρακτηρίζει τη νέα της έκθεση, καθιστώντας ξεχωριστές τις δημιουργίες της.

Αναφερόμενη στη Δάφνη Κωστοπούλου, η Ιστορικός τέχνης Ειρήνη Μαρούλη επισημαίνει:

«Μέσα από αυτά τα έργα η Δάφνη Κωστοπούλου δημιουργεί το δικό της ζωγραφικό μικρόκοσμο που στόχος του είναι να αναδείξει κρυμμένες προοπτικές της θαλασσινής ελληνικής φύσης. Πιο συγκεκριμένα σε κάθε έργο μονοδιάστατα χρώματα μετατρέπονται σε τοπία συνεχούς ροής και κίνησης μέσα από μια διεξοδική εξέταση των ζωγραφικών δυνατοτήτων των μελανιών οινοπνεύματος και της εποξικής ρητίνης. Ξεκινώντας από ένα τυχαίο ζωγραφικό σημείο με μελάνι οινοπνεύματος πάνω σε αδιάβροχο χαρτί, η ζωγράφος προβαίνει σε αλλεπάλληλες μετακινήσεις χρωματιστής ύλης με σκοπό να υπαινιχθεί μορφές και σχήματα θαλασσινών τοπίων. Το αρχικό ίχνος ενός καφέ και γαλάζιου μελανιού, μέσα από σειρά επεμβάσεων, αραιώσεων και συνθέσεων μετατρέπεται σε βράχο και θάλασσα, σε ορίζοντα και ήλιο, σε ουρανό κι αέρα. Με αυτή τη τεχνική που απαιτεί υπομονή και διαρκή εστίαση σε κάθε λεπτομέρεια, η Κωστοπούλου διατηρεί την κινούμενη αίσθηση του ζωγραφικού της τρόπου και δημιουργεί ρέοντα κινούμενα τοπία».

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 2001 και συνέχισε τις σπουδές της, στο Parsons School of Design στο Παρίσι (Bachelors Καλών Τεχνών, 2005) και στη Βοστόνη.

Το 2006 εργάστηκε στο στούντιο φωτογραφίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και κατασκευής κοσμημάτων, ζωγραφικής και χαρακτικής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε επαγγελματικά πλέον με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και ξεκίνησε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.
Ταυτόχρονα συνέχισε την ενασχόλησή της με την χαρακτική και την ζωγραφική και πειραματίστηκε με μελάνια οινοπνεύματος, με τα οποία δημιουργεί τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση «Color Flows» στην Evripides Art Gallery είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση, ενώ έχει συμμετάσχει με έργα της, σε αρκετές ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδος.


Φωτογραφίες: ©Katoufas Brothers